Una formació coral, sextet de veus en aquest cas, cantant a capella és una formació poc habitual als festivals d'estiu. Ahir, al XXXIX Festival de Música d'Estiu de Ciutadella va actuar Nordic Voices, un grup vocal de Noruega format per dues sopranos, mezzo, tenor, baríton i baix. Els seus membres tenen una alta preparació acadèmica en el món del cant, composició i direcció. A part de dedicar-se a la música antiga (edat mitjana, renaixement) estan especialitzats en música contemporània. Tenen estret contacte amb compositors actuals i estrenen sovint obres escrites expressament per a ells.
El concert va estar format per catorze cançons més un bis. Se va anar alternant música antiga amb cançons del post-romanticisme alemany i contemporànies. Va ser tot un encert aquesta alternància, ja que les cançons compostes en els darrers anys pot ser eren massa radicals per al públic i cantades seguides formant una segona part haguessin posat a prova l'aguant de més d'un assistent.
Una mesura que crec molt encertada va ser que els membres del grup explicaven en anglès alguns detalls de les peces que anaven a cantar. A més se van inventar un fil conductor basat en el matí, migdia, tarda i vespre sobre el que anaven inserint les cançons. La relació de les cançons amb aquest fil conductor era tant per la lletra (quan en tenien) com pels sons emesos pels cantants. Per que fa a la part musical, destacar la molt correcta execució de los obres "clàssiques", la perfecta afinació de tots els membres, una bona expressió i ritme. Tot mostrava la alta qualitat del conjunt i dels seus components individualment, sense que cap destaqués a s'obre dels altres.
El concert va començar amb una obra antiga de Johannes Ciconia, allà on les dues sopranos s'enfrontaven a la part masculina del grup. Seguidament se va interpretar la primera obra del compositor nascut el 1949 Lasse Thoresen. Aquest compositor treballa assíduament amb Nordic Voices i d'aquest treball conjunt en surt possiblement la millor versió possible de la seva música. En aquesta i la resta d'obres del mateix compositor se fan servir les veus d'una manera que poc té a veure amb l'anomenada "música clàssica", és a dir: ritme, entonació, melodia, harmonia... Aquí les veus són utilitzades com a instruments capaços de fer qualsevol soroll: crits, badalls, xiulets, bufs, onomatopeies, tot s'hi val. Així hi tot en les obres de Thoresen se pot intuir una base folklòrica.
Menció apart mereix l'obra més radical del concert, "Studiem nach der Natur", del compositor Peter Ablinger, inspirada en els sorolls nocturns que se poden sentir dins una casa: vehicles que passen per el carrer, vent bufant a les finestres, un moscard, els rellotges, els roncs dels que dormen... Situats en dues fileres de a tres, els cantants feien una pausa per deixar ben clar el canvi de cada soroll. L'obra més aplaudida pel públic va ser una cançó de bressol, "Bysjan", composta pel baríton de Nordic Voices, Frank Havroy. Els cantants se van situar al voltant del pati central del claustre, a una bona distància entre ells. Sobre una melodia popular noruega l'obra desplegava una atmosfera sonora molt atractiva.
L'obra "The Alphabet", de György Ligeti, allà on se recita el alfabet en anglès va resultar desconcertant a la vegada que feia treure uns sons suggerents, mentre que l'obra "Nonsense 2", de Goffredo Petrassi va deixar tant fred al públic que no va rebre cap aplaudiment. Al final, l'entusiasta públic habitual al Festival de Ciutadella va aplaudir fins aconseguir un bis, una cançó popular de la que no van dir el nom.
No sabem que quedarà d'aquí unes dècades d'aquests experiments sonors, l'únic cert és que el grup vocal que les canta és d'una qualitat exquisida.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.