TW
0

Qui digui que Menorca no té aficionats al muntanyisme i a les expedicions d'aventura s'equivoca, i molt. Encara que l'Illa no compleix amb la morfologia geogràfica necessària per realitzar activitats com l'alpinisme, sí que existeix entre la població una voluntat vehement d'aventura, que és, en essència, el pilar bàsic d'aquests tipus d'esports. Un exemple és Cristian Pons Coll, un mercadalenc que es declara amant de l'aventura i l'acció, i que plasma les seves vivències en fotografies i peces cinematogràfiques sempre amb l'ajuda dels seus companys de viatges. La seva última gran aventura va ser l'expedició al Mont Blanc, que va veure la llum l'any passat en un documental emès a les jornades Nit de Viatgers des Mercadal. Enguany, Pons prepara una nova edició que li permetrà compartir més aventures i on es gaudirà de la presència de convidats de luxe.

Enguany tornarem a gaudir d'una nova Nit del Viatger. Què ens espera?
En aquesta edició comptarem amb la presència d'Òscar Cadiach i Puig, primer alpinista occidental en pujar el mont Everest per la vessant nord i sense oxigen. Ens oferirà una conferència sobre les seves vivències i una projecció d'un dels seus documentals de muntanya i que ha tingut diversos reconeixements i premis, com el de "Vila de Torelló". A més, exposarem un tast de fotografies de viatgers d'arreu del món, com Mongòlia, Vietnam, Perú, Xina, Polònia, Marroc i un llarg etcètera. I per la nostra part projectarem el documental "Menorca en kayak" que durarà aproximadament 40 minuts

Com sorgeix la idea de celebrar aquesta Nit del Viatger?
L'any passat vam fer la primera edició i per inaugurar-ho vam presentar el documental "Mont Blanc, desnivell 4.800". Els que organitzam aquestes nits som gent que ens agrada sortir de l'Illa i fer viatges d'aventures. A més a més, ens dedicam a l'audiovisual i vam decidir congeniar aquests dos mons. Després d'acabar el documental vam estar barrejant opcions per difondre'l per Menorca i, com ja teníem la idea de fer el projecte de la Nit del Viatger, ens va semblar que aquest es tractava del millor marc per projectar el nostre documental i que la gent de l'Illa pugues gaudir. Hi ha que tenir en compte que no és senzill facilitar l'accés de la població en general a aquests documentals i hi ha moltes persones que hi estan interessades. Actualment només és un dia, però a la llarga esperam que s'allargui.

Una forma d'apropar uns mons a gent que potser no ho podrà viure mai.
En certa manera pretenc intentar mostrar coses que normalment se solen guardar al calaix o que no passen del nucli familiar o amistats. Durant el dia feim activitats a la gent més propera i que hi participa amb més motivació, i durant la nit, després de la conferència, realitzam la projecció d'audiovisual. Sol ser un dia molt intens i amb molta feina, també per açò ens cenyim a fer-ho un dia.

A l'hora de fer un documental, com s'ho planteja per portar-ho a terme?
Nosaltres som bastant aventurers, sempre anam fent coses i és llavors quan valoram si el que farem té motiu de ser un documental i, sobretot, si hi ha prou gent per ajudar. En tots els viatges que feim duim càmera de fotografia o vídeo, així que sempre hi ha la opció de fer algun projecte. I és que quan feim viatges que són bastant rellevants ens predisposam a carregar-nos amb tot l'equip.

Quins són els seus referents a l'hora de fer un documental d'aquestes característiques?
La veritat és que tot em sol venir del costum i els coneixements que he anat adquirint durant la meva tasca de periodista i viatger. Quan em surt una idea només és plantejar-ho, fer el projecte i empènyer endavant. Si hagués d'elegir un referent que en certa mesura m'hagi educat en aquest món seria TV3 gràcies als programes d'aquest gènere amb els que he crescut. Sempre intent expressar i mostrar el viatge que hem realitzat dirigit a les persones que no poden gaudir d'experiències i viatges com aquests. En certa manera, açò ajuda a aproximar la natura, l'esport i l'aventura a la gent normal, i així aconseguir que altres joves s'animin a realitzar viatges d'aquests tipus, ja que cada vegada estan més a l'abast de tothom.

A les seves produccions que prioritza més la bellesa de la imatge o la història del documental?
Com a fotògraf el que m'interessa en gran part és que les mostres estiguin ben realitzades i polides, així com també que agradi a la gent i que n'extregui certa atracció. Però la història és sempre quelcom que ha de tenir el seu paper central, perquè és el pilar del documental i, a més, té el caràcter personal dels qui l'hem realitzat, és on s'explica allò que ha passat i com ha passat.

També ha realitzat exposicions de fotografia, quin és l'art que més li agrada cultivar?
Vaig combinant un poc de tot. Faig fotografia de caire més humanista i documentalista, ja que no m'agrada tancar-me en un estudi, encara que moltes vegades ho hagi de fer. Jo sóc home d'acció i d'aventura, m'agrada mostrar el que veig i el que faig. La fotografia i la cinematografia estan per igual, només em decanto més per un o per altra en funció de les necessitats. Crec que el vídeo té més infraestructura i requereix més personal, en canvi, la fotografia permet gaudir de viatges més individuals, encara que a la vegada també pot conduir a fer un audiovisual.

Quin és el projecte que més destacaria de tots els que ha realitzat?
A nivell audiovisual és, sense cap mena de dubte, el documental de "Mont Blanc, desnivell 4.800". En l'àmbit de la fotografia, el projecte que més em va agradar va ser el d'Algèria, on vaig estar col·laborant amb una ONG i que em va permetre realitzar fotografies de la gent que m'envoltava i el país. L'exposició la vaig realitzar a l'Arxiu d'Imatge i So de Menorca en la convocatòria de joves fotògrafs de Menorca que realitza la institució cada any. La veritat és que estic molt content, tant del viatge com de l'experiència de l'exposició.

Té alguna nova aventura entre mans?
Aquest any he estat preparant el documental "Menorca en kayak" i que m'agradaria que també sortís a la llum, com el de l'expedició a Mont Blanc, que va ser un èxit per nosaltres perquè el vam aconseguir exposar. A més, des del principi fins el final molta gent s'hi va implicar. De cara l'any vinent, la pròxima expedició que volem realitzar és al mont l'Elbrús, una muntanya situada a Rússia i que destaca per ser la més alta del continent europeu amb més de 5.000 metres. Era una escalada que volien fer enguany però que no ha estat possible, per tant, segur que la realitzarem l'any vinent. Com a resultat d'aquest viatge també vull produir un documental.