Masfurroll. La tertúlia es va celebrar a la Plaça Constitució - Paco Sturla

TW
0

Tocava vestir pantalons llargs perquè l'ocasió ho mereixia, però era una de les "poques vegades que Menorca no el veia en pantaló curt". Així es sincerava mentre entrava a l'Ajuntament per compartir uns minuts amb la premsa qui encetaria les Tertúlies a la Fresca des Mercadal.

Gabriel Masfurroll és un empresari d'èxit, fundador i president de USP Hospitales -un important grup hospitalari privat d'Espanya-, exnedador professional, exdirectiu del Barça i actual vicepresident de la Fundació del Barça, economista, membre del Patronat de Junior Achievement, creador de la Fundació Álex i escriptor. Malgrat ser català ahir va evidenciar que s'ha deixat intoxicar pels articles salats. "Menorca és casa meva", exhorta, una relació amb l'Illa que va començar fa 45 anys "per culpa de la mestra de geografia del col·legi on anava quan tenia deu anys i que parlava un tant estrany". Aquesta era la pedagoga Pilar Benejam qui, a més d'adoctrinar-los, els portava a Menorca d'acampada "on jugava a futbol a una platja deserta, la de Cala Galdana".

El destí el va ajuntar de nou amb Menorca en el seu viatge de noces. "No teníem ni un duro i a l'agència vam demanar un viatge que ens costés poc, i el destí va ser Menorca", una aventura que el va acabar d'enamorar i des de la qual repeteix estada en nombroses ocasions, en una casa a Fornells. "És l'únic lloc on realment puc aïllar-me, és cert que el 'switch off' total m'és impossible però desconnecto, connecto i torno a desconnectar ràpidament". Explica que els seus llibres "sempre parlen de Menorca" i desvetlla que a principis de novembre sortirà a la llum la seva tercera publicació, "Aprendre a ser avis".

Malgrat a dia d'avui cregui que el racó més especial es la costa, que experimenta navegant, nedant i "esquivant borns", desvetlla que fa deu anys hagués dit que el seu amagatall preferit era una caleta propera a la platja de Binimel·là, "que vam batejar com la cala dels Masfurroll".

L'optimisme que desprèn entre frase i frase sembla indestructible i així ho demostra fins i tot quan parla del seu fill Àlex, qui morí amb només tres anys i per qui creà la Fundació Álex per a persones amb discapacitat.

Com a empresari de l'àmbit sanitari, Masfurroll creu que Espanya gaudeix de bona salut però "és molt cara, la demanda sanitària augmenta exponencialment, la població creix, la gent és més exigent, s'introdueixen noves tecnologies i a més, ara no hi ha suficients recursos". Per a Masfurroll, Menorca sofreix un dèficit sanitari i necessita complementar-se amb altres serveis de fora de l'Illa. "Fa uns anys vaig estar a apunt de comprar una clínica a Menorca però no va fructificar". Creu escrupulosament en l'assistència primària com a gran descongestionant del servei d'urgències. "Existeix la filosofia del 'per si de cas' vaig a urgències, quan és un percentatge ben petit el què acaba ingressat".

I el medicament que receptaria per superar la malaltia anomenada crisis és "d'estrènyer el cinturó i que els partits deixin de vetllar pels seus interessos i ho facin pels de la ciutadania, que deixin de ser governants del seu partit i que afrontin els problemes dels ciutadans". A més, creu que "tothom reclama els seus drets i ningú s'en recorda de les seves obligacions". I recomana als joves que siguin emprenedors i que s'atreveixin a sortir del seu entorn i emigrin.