TW
0

L'alcaldessa de Maó, Àgueda Reynés, i els batles des Mercadal i des Migjorn Gran, Francesc Ametller i Pere Moll, respectivament, són les úniques primeres autoritats locals que exerciran el càrrec de caixer-batle, que en el cas de Reynés suposarà la seva estrena personal, a més de convertir-se en la primera dona que ocupa aquest càrrec a les festes de la Mare de Déu de Gràcia. Els regidors d'Alaior i des Castell, Joan Sintes i Maria Coll, respectivament, també tindran l'honor de ser caixers batles per primera vegada, tot i la seva experiència com a cavallers.

MAÓ. L'alcaldesa de Maó, Àgueda Reynés, es mostra valenta en el moment d'afrontar un repte que no es propi de la gestió pública que desenvolupa un polític, però que és inherent al càrrec que ocupa per mor de les festes patronals: ser caixera-batlessa, en aquest cas, de les festes en honor de la Mare de Déu de Gràcia. Reynés serà la primera dona que representi l'institució municipal en la qualcada, tot i la seva inexperiència en el món dels cavalls. "No tenc experiència, però tampoc em fa por muntar a cavall. El temps que hi falta per les festes és molt just, però la setmana vinent aniré a classes a Sa Creueta", assegura. Reynés no amaga la seva il·lusió per protagonitzar per primera vegada aquesta experiència, "me fa molta il·lusió com a qualsevol maonès o maonesa. Quan entri a cavall al pla de la Parròquia serà un moment molt especial, en veure la plaça plena de gent", afirma.

ALAIOR. El regidor d'Alaior, Joan Sintes, també s'estrenarà enguany com a caixer batle a les festes de Sant Llorenç, tot i que és un cavaller experimentat amb vint-i-quatre anys que acumula sobre les seves espatlles com a cavaller. "M'ho va demanar la batlessa Misericordia Sugrañes i ho vaig acceptar. La veritat és que me fa molta il·lusió i més si parlam de les festes de Sant Llorenç", assegura ben convençut. Sintes és propietari d'un cavall i qualca tot l'any, per la qual cosa no necessita anar a les classes pràctiques que precisen els cavallers inexperts. "Així i tot, no sortiré a la qualcada amb el meu cavall, encara no sé amb quin cavall ho faré. Veurem si me'n deixen un que faci bo i, en el cas d'haver-lo de llogar, ho pagaré de la meva butxaca, l'Ajuntament no està per assumir aquestes despeses", subratlla.

ES CASTELL. La regidora des Castell Maria Coll serà, als seus 22 anys, la caixera batlessa més jove de les que surtin aquest estiu en qualsevol de les festes patronals de l'Illa, comptant també els caixers batles. El 2005 va estrenar-se a la qualcada de Sant Jaume i també va sortir a les festes de Maó. Coll ha estat caixera vocal i l'any passat va ser la caixera fadrina. Però enguany és especial, perquè presidirà la qualcada del seu poble. "Quan el batle Lluís Camps me va oferir la possibilitat de ser la caixera batlessa ho vaig acceptar tot d'una. Aquest càrrec és molt important i de molta responsabilitat", afirma. Des de 2005 va a Sa Creueta i ha participat en espectacles de doma menorquina que s'han fet a Lorca, Cambrils, Eivissa i, fins i tot, Itàlia.

ES MERCADAL. El batle des Mercadal, Francesc Ametller, repetirà un any més com a caixer batle a les festes de Sant Martí. El 2003, essent regidor, va estrenar-se en aquest càrrec de la qualcada, "jo i la meva família veníem del camp, però jo mai no havia qualcat a cavall, i en poc més d'un mes ho vaig aprendre per sortir a les festes", recorda. El bienni 2009-2010 va tornar a sortir com a caixer batle, la primera vegada en qualitat de regidor i la segona com a màxima autoritat local. Ha començat a anar a Sa Creueta a practicar amb el cavall, "les eleccions i la investidura del càrrec de batle han retardat l'inici de les pràctiques, però amb 10 o 12 dies crec que estarà bé", afirma. Tot i que l'Ajuntament es fa càrrec del lloguer del cavall, el dissabte matí Ametller ofereix a costa seu el berenar als caixers i, el capvespre, una convidada a la gent que hi vol anar a ca seva, amb beguda i pastes que fa la seva esposa. "És un càrrec amb molta responsabilitat i amb moments molt emotius, sobre tot quan veus la satisfacció dels cavallers que els he demanat si volen ser caixers", assegura.

ES MIGJORN GRAN. El batle des Migjorn Gran, Pere Moll, fa un parell de setmanes que entrena amb un cavall de Sa Creueta. Com a regidor de festes va ser caixer batle durant el bienni 2005-2006 i, uns anys després, tornarà a repetir el càrrec dins la qualcada de Sant Cristòfol. Una experiència que el farà reviure un moment molt especial de les festes des Migjorn Gran, "si me va fer molta il·lusió la primera vegada quan era regidor, més me'n fa ara que som batle del meu poble", assenyala. Moll també és propietari d'un cavall, per la qual cosa en aquests anys no ha perdut del tot els coneixements i la pràctica que requereix qualsevol cavaller. No obstant açò, el 'jaleo' de les festes obliga a estar ben entrenat, "des de fa quinze dies, vaig a Sa Creueta durant dos o tres dies a la setmana per anar agafant el ritme. A més, els diumenges també vaig a qualcar amb el meu cavall", afirma.

FERRERIES. El regidor de Ferreries Josep Huguet va aprendre a qualcar el 2007, quan va saber que l'any següent seria el caixer batle de les festes de Sant Bartomeu, seguint el criteri establert per l'Ajuntament de donar aquest càrrec als diferents partits polítics representants en la Corporació municipal. "La veritat és que els cavalls no són la meva afició, però tampoc em desagraden", assegura. Des de 2008 Huguet no havia sortit amb el cavall a les festes de Sant Bartomeu, fet que l'obliga a assistir de bell nou a les classes pràctiques, per tal d'adquirir la seguretat i el domini necessaris amb el cavall. "Aquesta setmana he començat a anar a cavall a Sa Creueta, faré tres dies a la setmana. Quan s'apropin les festes hi aniré amb més assiduïtat", recalca.
sant climent. El caixer batle és Llorenç Gomila que fa uns 30 anys va sortir a les festes per primera vegada al seu poble natal, Es Mercadal. Des de fa 23 anys viu a Sant Climent i cada any ha format part de la qualcada, "excepte l'any passat que duia dol de mon pare, que va morir uns dies abans de les festes", recorda. Sempre ha qualcat amb cavall propi i s'entrena pel seu compte durant tot l'any. El bienni 1990-1991 ja va sortir com a caixer batle, càrrec elegit per l'Associació de Veïns del poble i que forma part de la Junta de Caixers de Maó, "ens donen el mateix sobre que la resta de cavallers", subratlla.
llucmaçanes. Martí Sintes també és un veterà cavaller que es dedica a criar cavalls. El 1991 va sortir a les festes per primera vegada i enguany farà 11 vegades que ostenta el càrrec de caixer batle, que també elegeix l'Associació de Veïns del poble i, per tant, forma part de la Junta de Caixers de Maó, "sortir a la qualcada ens costa doblers", afirma. Va anar a les festes per primera vegada amb un cavall que tenia 3 anys i ara en té més de vint, "des de fa dos anys vaig amb un cavall jove, fill de l'anterior", assenyala.

SANT LLUÍS. El batle de Sant Lluís, Cristóbal Coll, encara no ha designat el regidor -o regidora- que com a caixer batle el representarà en la qualcada de les festes que es celebren en honor del sant Lluís IX, rei de França.