FORTUNY. Viu a una residència d’estudiants situada a prop de la Norwegian University of Science and Technology - F.F.

TW
0

Després d'estudiar enginyeria informàtica durant cinc anys a Barcelona, Facund Fortuny Pons (Alaior,1986) va optar per dur a terme el projecte final de carrera a l'estranger amb l'objectiu de perfeccionar l'anglès. Atret pels països del nord, el menorquí es va decantar per Trondheim, la tercera ciutat més gran de Noruega i que compta amb una de les universitats més importants del país.

Va estudiar enginyeria informàtica, què el va empènyer a decantar-se per aquesta opció?
Des de ben petit sempre m'havia interessat la ciència i les noves tecnologies i per això vaig decidir estudiar enginyeria informàtica. A més, és una carrera amb moltes sortides professionals. Vaig partir de Menorca amb 18 anys i durant els darrers cinc anys he estudiat a la Universitat Politècnica de Catalunya.

Quan va decidir que volia marxar a l'estranger?
El darrer any a Barcelona vaig compaginar els estudis amb unes pràctiques com a programador a la Universitat Ramon Llull. Em quedaven poques assignatures i el projecte final per acabar la carrera i vaig pensar que marxar a l'estranger seria una bona oportunitat per millorar el meu anglès, que és molt important en la meva professió.

Per què es va decantar per Noruega?
Tenia molt clar que volia instal·lar-me en un país del nord, que sempre m'havien atret. Un altre punt decisiu va ser l'idioma ja que a Noruega la major part de la gent parla anglès. El mes de febrer de 2010 vaig visitar un amic que estudiava a Trondheim i quan vaig descobrir aquesta ciutat vaig pensar que seria un lloc ideal per a mi.

Què el va captivar de Trondheim?
Vaig veure que era una ciutat no gaire gran però amb molta vida universitària. Trondheim és la tercera ciutat de Noruega i té una de les universitats més importants del país, on estudien joves d'arreu del món. A més, em va atreure molt el fet de poder practicar activitats com l'esquí, ja que les pistes es troben a només 30 minuts de casa.

Quan va aterrar a Noruega?
Vaig arribar el 16 de juliol per fer un curs introductori de noruec abans de començar les classes a la Norwegian University of Science and Technology. La veritat és que va ser una gran experiència. Durant el matí tenien lloc les classes teòriques i també fèiem moltes activitats i excursions per conèixer millor la vida noruega. Va ser durant aquest curs quan vaig conèixer la majoria d'amics que he fet aquí. Tothom acabava d'arribar a la ciutat i, per tant, em va resultar fàcil conèixer molta gent i fer amistats.

Va arribar a Trondheim a l'època de l'any en la que hi ha més hores de sol, no és així?
Si. Quan vaig arribar el dia tenia unes 20 hores de llum, clarejava cap a les 3 del matí i fosquejava sobre les 23 o les 24 hores, tot i que mai era fosca negra. La veritat és que em va costar una mica adaptar-me, era molt estrany viure de dia tot i que et permet aprofitar per fer més coses perquè sempre hi ha llum. Pel contrari, al desembre només hi ha cinc horetes de llum, es fa de dia al voltant de les 9 hores i a les 14 hores ja es fosc. Viure de nit és una mica més dur, vas a la universitat i és fosc i quan tornes també és fosc. Tot i així, com a tot, t'acabes acostumant.

De quina manera influeix això en la vida quotidiana de la gent?
A l'estiu, quan hi ha més hores de llum, els noruecs fan molta vida a fora, al fiord o al llac, sempre hi ha gent prenen el sol o fent barbacoes. Quan arriba l'hivern, es queden a casa i no surten tant. Això si, sempre que poden van a esquiar. L'esquí és aquí l'esport nacional i especialment practiquen la variant anomenada "cross-country", que vol dir esquí de fons. Fins i tot tenen pistes il·luminades per tal de poder-lo practicar a qualsevol hora.

Les condicions climatològiques són molt dures?
Trondheim es troba al costat del mar i, per tant, no fa tan de fred com a altres ciutats del país. No obstant, el passat mes de novembre va ser el més fred dels darrers anys i les temperatures van fregar el -20 graus pràcticament cada dia. La resta de mesos d'hivern hem estat entre -10 i -5 graus. S'ha de dir que a Noruega tot està molt preparat pel fred i la neu i, com diuen els noruecs, no és que faci fred és que no portes la roba adequada.

Hi ha alguna costum que l'hagi cridat especialment l'atenció?
Una de les coses que més em va sobtar a l'arribar aquí van ser els horaris de dinar i de sopar. Els noruecs dinen a les 12 hores i no mengen més que un parell de sandwichs. Amb això aguanten fins a l'hora de sopar, cap a les 16 o les 17 hores. També em va cridar l'atenció els preus dels productes. Noruega és un país molt car, diria que el més car del món, i tenen un nivell de vida molt alt.

Quin preu té un cafè, per exemple?
Un cafè pot anar des dels 1,5 euros a la universitat a més de 3 euros a un bar. De la mateixa manera, un cogombre, només un, pot costar 1,5 euros al supermercat. Noruega té uns impostos molt alts i això dona lloc a que el govern posi a l'abast dels ciutadans moltes ajudes. Per posar un exemple, es donen ajudes per maternitat de fins a dotze mesos per a les mares i de sis setmanes per als pares i fins i tot hi ha ajudes pels estudiants, que reben una quantia cada mes. Tot i així, els sous son proporcionals als preus i als impostos que han de pagar.

Trondheim destaca per ser una de les ciutats amb més implantació de noves tecnologies a nivell mundial...
Si. Trondheim és la seu de la Norwegian University of Science and Technology i això ha donat lloc a que moltes empreses com Google o Yahoo s'hagin instal·lat aquí. a que hi hagi molta industria basada en noves tecnologies. Un exemple de l'alt nivell de penetració de les noves tecnologies és que tot el centre de la ciutat té accés a internet públic i gratuït.

A quina zona de la ciutat viu?
Visc a una residencia d'estudiants a prop de la universitat, on viuen la majoria d'alumnes estrangers. Tenim una cuina compartida entre quatre persones i, des de que vaig arribar aquí, he conviscut amb persones procedents de França, Xina, Portugal i Pakistán. He fet amics d'arreu del món i també m'he trobat amb molts estudiants espanyols que estudien a Trondheim gràcies al programa Erasmus.

Sobre quin tema porta a terme projecte final de la carrera?
El meu projecte final consisteix en desenvolupar una aplicació destinada als estudiants de Medicina que els permetrà practicar com fer proves d'ultrasons a través d'un simulador.

Després de deu mesos a Trondheim, s'hi troba a gust?
Si. Una de les coses que més m'agraden d'aquesta ciutat és que, tot i ser una de les més grans de Noruega, en pocs minuts pots estar en contacte amb la natura i pots anar a esquiar o a fer muntanyisme. Pel contrari, no m'agrada la poca vida que fa la gent al carrer, no és habitual anar a fer un cafè amb els amics o anar al cinema, per exemple.

Quan té previst tornar a Menorca?
La meva intenció és acabar el curs i tornar a l'Illa cap a finals del proper mes de juny. Tot i així no descarto la possibilitat de fer un màster a Trondheim l'any que ve o més endavant. És cert que aquí hi ha moltes empreses de noves tecnologies i, per tant, seria un bon lloc per cercar feina. Precisament m'han comentat que hi ha moltes ofertes per a treballar a l'estiu però la veritat és que en primer lloc m'agradaria provar sort a Menorca o a Barcelona.

Ha visitat l'Illa des de que va marxar el passat mes de juliol?
No. Les vacances de Nadal les vaig passar viatjant per Noruega amb els meus pares i el meu germà. Tot i així, el que he trobat més a faltar ha estat passar l'estiu a Menorca amb els amics i la família. Durant tots els anys que vaig estar estudiant a Barcelona sempre tornava a l'Illa i l'estiu passat va ser el primer que he passat fora.

Suggeriments per la secció
"Menorquins al món"
e-mail: msola@menorca.info