Un dels esports més purament autòctons que ha donat aquesta terra és sens cap dubte la doma menorquina, que es ve practicant des de principis dels anys noranta de manera oficial.Si anam més enrere, però, trobam que els orígens més remots d'aquesta doma estan en el sistema medieval de maneig dels cavalls, quan eren utilitzats per fer la guerra i les famoses justes que entre cavallers es donaven a mode d'entrenament.Una vegada aquesta doma va deixar de tenir funció militar pràctica, desapareix d'arreu d'Europa exceptuant uns punts molt localitzats. Un d'aquests punts resulta que és Menorca.
El motiu d'aquest fenomen podrien ser les festes de Sant Joan. Sembla que els orígens els trobaríem en les inspeccions periòdiques que feien els representants del Rei a la cavalleria militar medieval de Menorca.
Quan per l'evolució de la tàctica militar, el cavaller amb llança deixa de tenir una funció tan significativa dins el camp de batalla, aquestes inspeccions deixen de ser obligatòries. No obstant això, sembla ser que, o bé per demanda social (devia ser tot un espectacle) o com a entreteniment per part dels participants, es van continuar celebrant els jocs, cosa que podem enllaçar amb algunes variacions fins el que podem veure en es Pla cada any per Sant Joan (ensortilla, carotes...)
Això ens permetria explicar el motiu pel qual la doma que utilitzem a les festes i aquella que podríem intuir que seria la doma de la guerra medieval tenen algunes coincidències.
Comparem-les:
1. Per la guerra convé menar amb una mà per sostenir l'arma amb l'altra mà, mentre que a la festa va bé tenir una mà lliure per saludar amb la guindola, per sostenir la llança, la carota o la canya.
2. A la guerra convé dur esperons i mos fort per evitar que l'animal defugi l'enrenou del combat, d'igual manera que a la festa cal aconseguir que l'animal superi les pors naturals i passi entre la gent.
3. A la guerra s'utilitzaven maniobres com el bot i la cabriola per evitar que la infanteria s'acostés massa al cavaller. Actualment, a la festa empram el bot com a figura espectacular. La cabriola, en el cas que s'hagués practicat a Menorca, no s'hauria conservat per raons òbvies: aquesta figura implica que el cavall desplegui amb violència les cames de darrera.
4. A les justes es necessita una sella amb una bona corba darrera per aguantar el cop de la llança quan xoca contra l'objectiu. De la mateixa manera, a la festa la sella menorquina facilita el bot.
Una vegada tenim explicat de manera simplificada l'origen i el motiu pel qual la nostra illa entra en el segle XX amb un cavall, una doma i uns guarniments propis i genuïns, podem passar a explicar el procés que porta una doma adaptada a la festa a una disciplina esportiva reconeguda.
Arribats al darrer terç de la passada centúria trobem que coincideixen dos fets: que el cavall esdevé un hobby i que amb els nous mitjans de transport i de comunicació el món es fa més petit. Així arriben nous aires, estils de muntar, idees i punts de vista forans que influiran poderosament a la manera de muntar autòctona.
La primera influència que podem destacar és la de la doma d'alta escola, de la qual la doma menorquina agafarà nous aires i figures com el passatge o el piaf i que convertiran l'estil menorquí en un art vàlid per fer espectacles i atreure tant a illencs com a turistes.
Ens queda només, idò, xerrar del darrer pas, que es dóna cap a finals dels anys vuitanta i sobretot en els anys noranta durant els quals la doma menorquina beurà de la doma clàssica. Li calca el concepte de marcar els punts d'una pista amb lletres i fer unes represes o taules amb una sèrie d'exercicis que el cavall i el genet hauran d'executar mentre dos o tres jutges van posant notes. De la doma clàssica pren també una sèrie de coneixements teòrics i pràctics sobre l'anatomia i la psicologia dels èquids que permeten una major eficiència i refinament a l'hora de treballar amb l'animal, a part d'una relació cavall-genet més harmoniosa.
Una vegada fet aquest breu repàs sobre els orígens i les principals característiques d'aquest esport relativament recent a la vegada que basat en el més profund de les nostres arrels, només ens queda convidar-vos a tots als quatre concursos que es faran els propers caps de setmana i que junts formen el campionat anual de la Doma Menorquina.
Enguany serà el XXII.
El primer dels quatre serà diumenge matí dia 13 a les instal·lacions del Club Escola Menorquina de Ferreries (Carretera de Cala Galdana, km 0,5) en el qual el club donarà fotocòpies de les diferents represes al públic assistent per facilitar així un seguiment més precís del que ha de fer el cavall dins la pista.
Des de la delegació de la federació hípica a Menorca vos animam a assistir-hi!
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.