Illa d’en Colom. L’explotació minera de coure té més de tres mil anys d’antiguitat - Archivo

TW
0

Un equip d'arqueòlegs integrat per membres del Grup de Recerca Arqueobalear de la Universitat de les Illes Balears ha pogut constatar, per primera vegada a l'Arxipèlag i com un fet excepcional, l'existència d'una explotació minera de coure de més de tres mil anys d'antiguitat.

Aquesta descoberta arqueològica feta a l'Illa d'en Colom pot suposar un abans i un després en el coneixement de la metal·lúrgia a la Prehistòria balear, ja que, segons posa de manifest la cap de secció d'Història i Arqueologia de l'Illa, Margarita Orfila, el descobriment posa en el punt de mira tota la col·lecció de peces de bronze que hi ha a Menorca d'aquesta època. Per a la seva elaboració és necessari l'ús de coure i "fins el moment sempre s'havia pensat que havien estat elaborades fora de l'Illa però ara, amb aquest treball de recerca es podrà valorar si van ser fetes a Menorca", puntualitza Orfila.

L'arqueòloga afegeix que era coneguda l'existència d'explotació de coure a l'Illa en èpoques posteriors però "mai havíem pogut constatar aquestes produccions amb més de tres mil anys d'antiguitat", assenyala.

Per a la cap de secció d'Història i Arqueologia de l'IME, el treball de recerca que ha pogut desenvolupar l'equip d'arqueòlegs format per Bartomeu Salvà Simonet, Bartomeu Llull Estarellas i Laura Perelló Mateo, gràcies a una beca de l'Institut Menorquí d'Estudis, donarà per parlar i per estudiar, a més de ser un fet transcendent i de gran pes per a tot el bagatge cultural i històric de Menorca.

L'activitat minera a l'Illa d'en Colom era ja coneguda i està documentada administrativament des de principis del segle XX. S'obtenia tant ferro com coure i zinc.