La mar. Força moguda per les ones, va ser un complement que va fer un poc més real la sessió pràctica. Els alumnes van realitzar amb efectivitat els exercicis - Paco Sturla

TW
0

Menorca compta amb catorze nous socorristes gràcies al curs de Socorrisme Aquàtic organitzat per l'àrea d'Educació de l'Ajuntament de Ciutadella, que ha finalitzat aquest cap de setmana amb dues sessions pràctiques.

Ahir dematí, el grup format pels joves participants en aquest curs, finançat per la Conselleria balear de Treball i el Fons Social Europeu, va fer una sèrie d'exercicis pràctics i un simulacre a la platja de Cala en Bosc, dirigit per tres professors del Grup d'Investigació en Activitats Aquàtiques i Socorrisme (GIAAS) de la Universitat de A Coruña, entre ells, la menorquina Núria Larroya Cura, de l'Escola Balear de l'Esport. Juntament amb aquest equip docent, també hi van prendre part membres del 112 de la Direcció General d'Emergències del Govern, i de Protecció Civil de Maó i Ciutadella.

Sessió

La jornada va començar a les deu del matí, amb una sèrie d'exercicis a la mar, un ofegament, un infart, un traumatisme per llençar-se des de les roques, i una hemorràgia per la secció d'un membre amb l'hèlice d'una embarcació. Més tard, a les dotze hores, es va fer un simulacre en què es va mobilitzar personal d'Emergències i de Protecció Civil.
A més, a la platja es va instal·lar un hospital de campanya per realitzar-hi tècniques de primers auxilis que els alumnes van haver de practicar i perfeccionar sota la supervisió d'un monitor, com per exemple, la reanimació cardiopulmonar (RCP) i mitjançant desfibril·lador semiautomàtic.

Monitors

Un dels responsables de les pràctiques, el professor Roberto Barcala, va explicar que l'objectiu dels exercicis era posar els alumnes en situacions el més reals possible. Barcala és membre del GIAAS, un grup que es dedica a la investigació sobre salvament aquàtic. Entre les seves tasques hi ha l'estudi i la creació d'instrumental i elements cada vegada més eficaços, així com l'anàlisi i la millora de les tècniques que s'apliquen en els rescats.
Les catorze persones que han fet aquest curs han obtingut la titulació nacional de Primers Auxilis i Salvament Aquàtic, el carnet de socorrista de piscines i un certificat que els acredita per a l'ús de desfibril·ladors.