Mostra. Tant els llibres com el DVD dissenyats per es Rebost mostren la vestimenta femenina i masculina dels menorquins del segle XVIII - javier/es rebost

TW
0

El folklore menorquí amaga moltes curiositats desconegudes i sorprenents per a molts i en especial, per als fillets. És per aquest motiu que el grup folklòric Es Rebost ha elaborat un conjunt de material audiovisual amb l'objectiu de descobrir als més petits els secrets de les vestimentes dels illencs del segle XVIII i mostrar els balls tradicionals de la cultura menorquina.

El grup folklòric participa des de fa anys en el Programa Illa Escola, promogut pel Consell, a través del qual s'encarrega de divulgar als centres educatius la indumentària tradicional menorquina, així com els balls populars de l'Illa. Però des d'aquest any, i amb l'objectiu de facilitar l'ensenyança, ho fa a través de material audiovisual elaborat sota la seva supervisió.

"Es tracta d'un DVD on s'explica la utilitat de cada peça de vestir i les seves curiositats. També inclou uns minuts de ball menorquí", explica Ague Pons, responsable del projecte junt amb Pepi Catchot. Com a suport a aquest material, Es Rebost ha recollit en quatre llibres les fotografies de la vestimenta femenina i masculina de l'època.

"El que més sorprèn als fillets són peces avui inexistents com el culot. També els crida l'atenció la vestimenta d'anar mudat, destinada només a ocasions molt especials", assenyala Pepi Catchot.

"Molts fillets, quan veuen la capa i el capell que utilitzaven els homes ho identifiquen de manera immediata amb en Tomeu, el gegant de Maó", afegeix Ague Pons.

Ball

L'activitat que du a terme Es Rebost a les escoles inclou també unes breus classes pràctiques dels balls tradicionals menorquins com els fandangos, "del tot desconeguts" per als fillets de set i nou anys als quals Es Rebost dirigeix l'activitat.