actors. Emilio Gutiérrez Caba, Lluís Marco i Pepe Antón Muñoz reprodueixen les vivències del vaixell i els seus tripulants - mib produccions

TW
0

El públic menorquí tindrà l'oportunitat aquest cap de setmana d'assistir a la primera representació teatral que recrea l'accident marítim més impactant de la història recent de l'Illa i les peripècies de l'únic supervivent, Marcel Baudez. "Chanzy, diari d'un naufragi" és la proposta d'Antoni Moll, que s'estrena com a guionista i director, i que ha ideat una obra que per primera vegada recull i sintetitza tota la informació actualitzada sobre l'esdeveniment que impactà Menorca i el món el 1910.

El guió abraça d'ençà 1890, el dia que el vaixell "Général Chanzy" començà a navegar al port de Marsella per cobrir la ruta amb Alger, i fins la mort del protagonista, Marcel Baudez, en la dècada dels anys 70 del segle passat. Antoni Moll ha projectat una lectura dramatitzada que inclou cinc capítols: els inicis del vaixell (primer), els passatgers del "Général Chanzy" (segon), la història de l'únic supervivent (tercer), les conseqüències del naufragi a Menorca i al món (quart) i els darrers dies de Marcel Baudez (quint).

Per a representar l'obra, "Chanzy, diari d'un naufragi" comptarà amb un cartell d'actors de categoria: Emilio Gutiérrez Caba, Lluís Marco i Pep Antón Muñoz. Cada un interpreta les veus que apareixen en el guió per donar forma a la història. Els actors canvien de personatge a cada capítol donant veu a Marcel Baudez, al capità Cayol, al pagès de Son Escudero, a l'avi de Baudez (que va tenir el pressentiment que el seu nét s'havia salvat del naufragi); així com donaran vida a diferents textos que contextualitzen la història: les cròniques periodístiques de l'època, les previsions meteorològiques abans del naufragi o l'anunci de l'actuació de la companyia còmica de teatre que havia d'actuar a Alger i que desaparegué en el sinistre, entre d'altres.

Història actual
"La història és més actual del que semblava quan l'he estat revisant. Té moltes similituds amb l'accident d'Spanair a Madrid, on curiosament morí la mateixa quantitat de gent, sobretot pel tractament mediàtic del fet amb un segle de diferència. És el poder de la imatge d'un fet luctuós a través dels mitjans de comunicació", explica el guionista i director.

La lectura dramatitzada dels tres actors tindrà lloc en un escenari on apareix una pantalla tubular de garsa, que servirà de suport per a projectar les imatges que ajudaran a completar la història. "Els actors s'han implicat moltíssim, fins el punt que quan vaig contactar amb Gutiérrez Caba, ja coneixia la història del 'Chanzy' perquè representà a Ciutadella 'La mort i la donzella', l'any passat, coincidint amb els actes de celebració del centenari del naufragi i l'exposició que s'organitzà", comenta Antoni Moll.