cor illa de menorca. Serà protagonista del concert amb diversos solistes i creadors - Arxiu

TW
0

El proper dia 15 de gener, al Teatre Principal de Maó, a les 21 hores, el Cor Illa de Menorca i diversos solistes interpretaran una obra que representa un dels moments més importants de creació del gran compositor grec Mikis Theodorakis, que va posar música a l'obra de Pablo Neruda, "Canto General", un poema simfònic sobre l'obra d'aquest poeta xilè que fou, fins a la mort un entusiasta propagandista i un desinteressat col·laborador del bàndol republicà a la Guerra Civil espanyola. Es tracta d'una de les figures més eminents de la literatura hispano americana, amb un catàleg de més de quaranta obres, en les quals el poeta vol reflectir, amb força i innovacions estilístiques, la seva visió d'un món en descomposició. Famós és el seu llibre "Veinte poemas de amor y una canción desesperada" amb nombroses i cèlebres obres poètiques. Fou premi Lenin de la Pau l'any 1953 i premi Nobel de Literatura l'any 1973. "Canto General", poema amb quinze cants, és una mostra que va des de l'evocació de l'Amèrica d'abans de la descoberta fins a l'exaltació política actual, passant pels descobridors, els alliberadors i els explotadors, barrejat amb episodis autobiogràfics.

Per la seva part, Mikis Theodorakis fou invitat pel govern d'Allende a Xile, on va sorgir la idea de posar música al "Canto General" de Neruda en ocasió d'haver estat convidat a un concert de músics xilens amb obres sobre la poesia de Neruda. L'autor, content amb l'obra del compositor, li va demanar incloure en el seu treball tres poemes als herois llatinoamericans, Zapata, Lautaro i Sandino i Theodorakis. Arran de la mort de Neruda, el 1973, hi va fer una altre inclusió, en aquesta ocasió amb els seus versos, "Neruda Requiem".

Aquesta important i atractiva audició contarà amb els solistes Lluís Sintes, Paulino María, i Jaume Gelabert (barítons) la directora d'escena Matilde Muñiz, grup de l'escola de ballet d'Ute Dahl, la coreografia d'Ute Dahl i Janine Dahl, la mestre de cor Martina Garriga, la luminotècnia de Marc Bagur, vestuari d'Andreu Sánchez i la direcció musical del mestre Antoni Pons Morlà.