TW
0

autofitxa
Em dic Miquel Pons Florit, tenc 50 anys i sóc de Es Migjorn. Estic casat i tenc dues filles, Estefania i Patrícia. Faig feina a una pedrera d'extracció de materials per a la construcció. El meu temps lliure el dedico als canaris, que em duen moltes hores de feina.

Com i quan va començar a interessar-se per la cria de canaris?
Des de ben petit ja m'agradaven molt els animals. Pel que fa als canaris, vaig començar per tenir-ne una parella, però no per criar, sinó com a simple passatemps. A poc a poc em va començar a agradar més aquest món i en vaig anar comprant més. De totes maneres, fins fa sis o set anys no vaig participar a concursos, ni a Menorca ni a nivell nacional.

No era una afició familiar?
No, ningú a la família s'ha dedicat mai a la cria de canaris. I es Migjorn tampoc és un lloc amb molta tradició. De fet, crec que sóc dels pocs del poble que estic dins aquest món.

Les seves filles s'han aficionat als canaris?
A la meva filla petita, que té nou anys, no li desagraden. Però encara és prest per saber si s'hi aficionarà o no.

Hi ha molta afició a Menorca?
Sí, sobretot a Ciutadella. També a Maó. El que passa és que molts criadors de canaris no participen a concursos. La majoria ho fa més com una afició.

Quants canaris té en l'actualitat?
Tenc 25 parelles que crien i alguns exemplars de reserva per si hi ha malaltia. Jo em dedico bàsicament a dues races, el Satiner groc i el Isabella groc.

Acostuma a participar en molts concursos de canaris?
A nivell nacional no gaire perquè per motius de treball ho tenc complicat. Com a excepció, enguany he participat al Campionat Nacional celebrat a Palma el passat mes de desembre. Vaig quedar cinquè o sisè. Per ser la meva primera vegada a un concurs nacional, no està malament. En els certàmens que es fan a Menorca sí que hi vaig amb més freqüència.

Què es valora en aquests concursos?
El color, la posició. Les característiques físiques. Cada raça té uns trets característics i es valora si l'exemplar en concret té el que ha de tenir.

Suposa molta feina dedicar-se a la cria de canaris?
Sí, cada dia s'han de fer net les gàbies i posar menjar. No hi ha festius en aquest món. Hi dedico una hora i mitja al dia. Però com que m'agrada, no em suposa cap esforç. Es tracta d'una afició, no d'una feina.

Quina és la millor època per a la cria de canaris?
Els canaris, per criar, necessiten moltes hores de llum, 13 o 14. Si utilitzes llum artificial, l'època bona comença al febrer. De totes maneres, la tradició diu que és a partir del 19 de març i durant mig any. En cada període de cria, una parella posa tres vegades.