A Menorca hi ha un centenar de reproductors censats - Arxiu

TW
0

Són vigoroses, inquietes i rústiques. De cos rabassut i pit prominent. Cresta vermella i orella llisa en forma d'ametlla. El plomatge és compacte, de color negre lluent i amb reflexos verdosos. Aquestes són algunes de les característiques de la gallina menorquina i que aquest cap de setmana mostraran el seu encant i la seva elegància. I és que l'Associació de Gallina de Menorca (ASOGAME) organitza el vuitè Concurs Morfològic i la tercera Fira d'Aus de l'Illa.

El concurs comptarà amb la participació de 35 exemplars (respecte els 30 de l'any passat) que es disputaran el primer lloc en el pòdium. Estaran acompanyades per una exposició d'aus formada per una dotzena de gàbies de gallines de diferents races i sis o set gàbies més amb coloms del tipus Escampadissa, Figureta o Bastardillo, entre altres.

La fira es celebra al Recinte Firal des Mercadal i l'obertura de portes serà a les 10 hores de dissabte. Es podran visitar fins les 14 hores i de 16 a 19 hores. Per diumenge el recinte estarà obert de 10 a 14 hores i serà a les 12 hores quan es celebri el lliurament de premis.

El president d'ASOGAME, Joan Mercadal, assegura que l'espècie menorquina és emblemàtica com a gallina ornamental caracteritzada per l'elegància que es desprèn de la lluentor del plomatge. Així i tot l'objectiu és fer-la atractiva en la vessant productiva. En aquest aspecte, Mercadal recorda que la posta mitjana de la gallina menorquina ha passat dels 120 ous a l'any als 170 i d'un tamany que s'apropa als 65 centímetres.

"L'objectiu és incrementar la mitja fins els 200 ous", explica i afegeix que "la gallina de Menorca sempre havia estat considerada ponedora però la hibridació amb la gallina negra castellana a la qual va ser sotmesa per tal d'incrementar la posta va tenir com a resultat la pèrdua del tamany de l'ou, la seva morfologia i la posta que també es va veure reduïda". Així i tot, i malgrat el perfeccionament aconseguit mai no es podrà comparar la posta de la gallina de Menorca amb les "industrials" que arriben als 300 ous a l'any.

El president ressalta alhora l'acurat treball de selecció dut a terme per ASOGAME havent aconseguit recuperar l'espècie que "actualment és pura i sense traces d'altres espècies". I així ho deixa palès l'obtenció del primer premi del Campionat d'Espanya en la modalitat menorquina.

El president de l'associació explica que a l'Illa hi ha un centenar de reproductors censats. Malgrat això, Mercadal és conscient que a Menorca n'hi pot haver prop de mig milenar més sense registrar. Hi ha, a més, una desena de criadors. Mercadal creu fermanent que l'espècie menorquina seria idònia per a una explotació agrícola ecològica.

Una altra de les apostes de l'associació és el centre de cria. Actualment hi ha uns 300 animals (180 d'ells en fase d'estudi) i la demanda és important. Curiosament hi ha un destacat nombre de sol·licituds procedents d'Andalusia. Se n'arriben a enviar uns 50 exemplars a l'any.

ASOGAME també incideix en els estudis que s'estan desenvolupant. Actualment s'avaluen les millores de les cries respecte als seus pares. Mercadal no descarta de cara a un futur un estudi sobre les característiques de l'ou de la gallina de l'Illa.