L'Ajuntament de Ciutadella ha aconseguit dignificar l'arxiu històric civil més important que té Menorca en completar el trasllat a les noves dependències del "Saura Morell". El nou espai, de 700 metres quadrats, amb climatització i càmeres de seguretat garantirà la conservació dels milers de documents sobre la història de Menorca després d'anys de patir una situació de precarietat.
L'Arxiu Històric Municipal de Ciutadella estarà obert al públic de dilluns a dissabte de 9 a 14 hores en el primer pis del "Saura Morell", tot i que els documents més antics i valuosos estan dipositats a la planta baixa en els armaris compactes per optimitzar l'espai i degut al seu elevat pes. La regidora de Cultura, Maite Salord, expressava ahir en la jornada de portes obertes la satisfacció d'enllestir un trasllat dificultós que ha efectuat la brigada municipal i que garantirà un espai digne per a la conservació d'un fons valuós i la seva consulta pública. L'Ajuntament ha invertit 40.000 euros en l'equipament de les diferents sales. No obstant açò la regidora reconeix els reptes pendents com inventariar els fons amb un programa informàtic per a que el catàleg es pugui consultar a la xarxa d'internet i la dotació del personal per enllestir l'ingent tasca de catalogació. Una altre repte és ampliar l'horari de visita als capvespres i habilitar la sala d'hemeroteca. L'arxiu a més compta amb les biblioteques Montobbio, Salord i Farnès, i el fons del Canonge Moll. A l'anterior seu de l'arxiu, a la planta baixa de l'Ajuntament, s'ubicarà l'Oficina del Consumidor i altres usos per definir.
El pergamí de 1416 i fins la Guerra civil
El document més antic del fons és un pergamí de 1416, una raresa perquè l'Assalt Turc de 1558 desvastà tota la memòria escrita. L'arxiu es començà a fer a partir d'aquesta data amb tota la documentació, per exemple, que generà la Universitat de Menorca i hi ha la documentació més recent de la Guerra civil. En els anys 20 del segle passat, els papers més antics van ser venuts a un pedacer i recuperats per Josep Cavaller Piris que els cedí a l'Ajuntament. Florenci Sastre, cronista-arxiver d'ençà 1987 ha viscut quatre trasllats de l'arxiu i confia que sigui el darrer. Afirma que "no es pot fer la història de Menorca sense acudir aquí".
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.