TW
0

autofitxa
Som na Ginia A. Floriach, del barri de Gràcia de Barcelona, resident a Menorca des de fa trenta anys. Som na Caro Guidolin, natural de Buenos Aires i fa set anys que visc a l'Illa. Som venedores de joguines. Acabam d'obrir un nou establiment en què oferim jocs i contes. També organitzam activitats per a infants com el contacontes d'avui a càrrec de Tallers Heura, us hi esperam a partir de les 11 hores. Ambdues ens definim per ser amants de l'artesania, aficionades a la fusteria, les manualitats, els llibres, la música i els jocs de taula.

Quins són els valors de les joguines tradicionals i artesanals?
Caro: Les joguines tradicionals ensenyen els infants a ser infants. Són universals, carismàtiques, i mai no passen de moda perquè la seva essència és part del món dels infants. Poden ser extremadament senzilles, simbòliques o enginyoses però a través d'elles s'aprèn a compartir, a guanyar, a perdre... A créixer! Són joguines per deixar anar la imaginació a partir d'elements molt bàsics.

Virginia: La màxima expressió de la joguina tradicional és quan està feta per un artesà que li afegeix un valor artístic, i quan està feta a casa que té un valor sentimental i cultural insuperable. D'altra banda, és un altre valor l'ús de matèries primeres nobles com la fusta, el paper o els teixits.

El seu valor històric i la qualitat artística que sol ser pròpia de les joguines locals, es relaciona amb el nivell didàctic que se'ls atorga?
Caro: No necessariament. La joguina tradicional pot ser didàctica o simplement lúdica. Les joguines didàctiques tenen voluntat d'ensenyar un contingut específic mentre que amb la joguina tradicional s'aprèn senzillament jugant.

Quins dirien que són els avantatges de la joguina tradicional en front de la industrial?
Caro: Són joguines perfectament compatibles. A més a més una joguina tradicional pot ser també produïda industrialment! Simplement són diferents i ambdues conviuen com ho fan les barbies i les pepes, la "play" i l'osset de peluix....

Troben que és una paradoxa que als països del sud es fabriquin les joguines més barates a costa de la mà d'obra amb baixos sous i a la vegada hi hagi artesans que continuen amb la tradició de fer unes joguines que cada vegada es coneixen més arreu del món globalitzat?
Virginia: Malauradament l'explotació de la mà d'obra barata per aconseguir preus competitius no és una exclusiva del sector de les joguines. Tothom sap que dins del mercat de consum el ventall de productes és molt variat. En tot cas, és cada persona la que ha de triar el tipus i procedència del producte que vol consumir encara que, en l'època de crisi actual, la decisió a vegades resulti difícil però, en qualsevol dels casos, la llibertat d'escollir és fonamental. Per la nostra banda nosaltres, en principi, optem per fer una oferta de productes d'elaboració propera i esbrinant que la procedència estigui dins dels paràmetres del comerç just. Si només començar ho aconseguim en el 80 per cent ja ens donem per satisfetes. De mica en mica els hàbits de la societat de consum han d'anar en aquest sentit, no ho creu?