Acte. Els fills del pintor, Maite Salord, Pilar Carbonero i Carme Mesquida baix la mirada del retrat de Torrent - Gemma Andreu

TW
0

El monestir de Santa Clara s'estava enderrocant, afectat per la Guerra Civil. El pintor Torrent, un testimoni d'excepció, volia que aquell edifici perdurés en la memòria abans de desaparèixer i la seva dona, Rita Llopis, l'encoratjà davant l'amenaça. Era el 1936 i José Roberto Torrent intentà accedir al monestir per dibuixar-lo. Però no el deixaren. La seva condició de director de l'Escola Municipal de Dibuix va fer que l'Ajuntament li obrís la porta. Dibuixà diverses vistes arquitectòniques del claustre, l'interior, un dormitori i la cuina del monestir de Santa Clara original, que finalment acabà esfondrat. L'actual és l'edifici de nova planta que es construí després.

Els cinc dibuixos que Torrent dibuixà de Santa Clara han aparegut recentment descoberts pel doctor Guasch i la seva dona, Pili Torrent (filla del pintor), en la seva labor de catalogació i inventariat de tota l'obra de l'artista. Els hereus del pintor van decidir fer la donació d'aquesta sèrie de dibuixos a l'Ajuntament de Ciutadella. Anit els fills de l'artista, Fill Il·lustre de Ciutadella, protagonitzaren la cessió gratuïta a l'Ajuntament en un acte que es celebrà al Saló Gòtic amb la presència de la batlesa, Pilar Carbonero, la regidora de Cultura, Maite Salord, i l'abadessa de Santa Clara, Carme Mesquida. En el proper any, les cinc obres quedaran exposades al Museu del Pintor Torrent i després seran dipositades el monestir de Santa Clara de cara al públic.