Bonaventura Fuster Nadal - Cris

TW
0

Les actuals grans palmeres de l'entorn de la Plaça des Born eren petites quan Bonaventura Fuster Nadal (Ciutadella, 1921) entrà com alumne a la "Escuela Graduada de Niños". Han passat 75 anys i l'emblemàtic col·legi manté la mateixa fesomia, la mateixa presència a la plaça de l'obelisc.

"Tot ha canviat, però l'Escola des Born és la mateixa que jo vaig conèixer, només ha baratat el color de la pintura exterior", afirma Bonaventura Fuster, un dels primers alumnes del col·legi.

L'avi no recorda bé si va ser el 1934 o el 1935 quan començà a anar a classe a l'Escola des Born. El que sí té clar és que l'any en que Ciutadella va ser afortunada amb la loteria (1935), ell ja era a l'escola i la notícia es va viure amb molta emoció per saber a qui havia tocat al poble. El cert és que l'Escola des Born s'inaugurà el dia de Sant Antoni de 1935. Bonaventura Fuster va aprendre a llegir i escriure de son pare, a qui també li havia mostrat la seva esposa.

Explica que un dia el progenitor es trobà amb un mestre d'escola i li demanà "Què hem de fer amb s'al·lot?". El professor li contestà "que vengui, que vengui a aprendre". Va ser quan el petit Ventura anà a l'Escola de sa Plaça. D'allà va fer el salt a l'Escola des Born, i va ser dels primers alumnes en estrenar-la. "Era ben nova, acabada de construir", diu. Allà tenia de company al seu gran amic Pau Gorrías, a qui recorda especialment. El seu mestre era Gabriel Coll Riera.

Posteriorment, ja d'adult, a vegades per motius de feina Bonaventura anava a Maó. "Me'l trobava assegut a s'Esplanada i me deia 'ara ve s'alumne més bo que he tingut!". La veritat és que Bonaventura era espavilat i tenia ganes d'aprendre.

El que li agradava més eren els nombres i l'assignatura que se li donava millor eren les matemàtiques. "Hi duia molt de gust amb l'escola, però en aquells temps no hi havia doblers per a que els fillets estudiàssim". Els que anaven a l'Escola des Born eren fills d'obrers i no hi havia filletes. Fuster explica que llavors hi havia molta disciplina a les aules. El fet de ser un bon alumne el va salvar d'algun toc. "No vaig tenir un càstig mai i açò que hi havia qualque bufetada".

Els dies d'escola acabaren amb l'esclat de la Guerra Civil. Fuster no va poder estudiar i va fer de tallador de sabates durant 20 anys i altres tants treballant al magatzem Florit Roca. En canvi a la seva filla, Anna Fuster Justo, li donà estudis i ara és mestra d'escola.