Villoslada. Es defineix com a bitòleg ja que treballa amb bits - M.P.

TW
0

La Fundació iBit va celebrar ahir les darreres jornades Pime Digital, aquest cop a Menorca, concretament, a Alaior. La trobada pretenia donar a conèixer a les petites i mitjanes empreses les oportunitats i les solucions que les tecnologies actuals ofereixen, és a dir, apropar les TIC al teixit empresarial illenc per tal de millorar-ne la competitivitat. En aquest encontre va participar el programador, blogaire i expert en programari lliure, Benjamí Villoslada. Malgrat ser informàtic es defineix com a bitòleg perquè treballa amb bits, "un món que significa molt més que informació automàtica, informàtica".

Quin lloc ocupen les noves tecnologies en l'entorn empresarial?
Me sorprèn que encara hi hagi gairebé un 20 per cent d'empreses que no se n'hagin adonat de la necessitat d'un ordinador. No entenc com no els fa falta per fer una factura. Potser ho fan amb màquina d'escriure. Avui en dia, és estrany que no s'empri un ordinador encara que sigui com a fulla de càlcul o calculadora. Si juntes el cost d'una calculadora i el d'una màquina d'escriure ja tens un ordinador.

És expert en programari lliure. Quins beneficis aporta aquest tipus de software?
Que les empreses passen a ser els amos dels codis dels programes que regeixen el seu funcionament. Així com són amos de les instal·lacions elèctriques, també ho han de ser dels programes. Quan has de canviar una bombeta, ho pots fer tu mateix o cridar a qualsevol electricista, no necessàriament aquell que et va fer la instal·lació. Amb els programes no lliures, les empreses que els fabriquen tenen els codis i només pots demanar ajuda a ells, només tens un permís per usar el programa, no és propietat de l'empresa. Amb els no lliures has de comprar una llicència per a cada ordinador, un fet que no passa amb un programari lliure, tot i saber que una copia té cost zero.

El problema recau en la desconeixença d'aquest programari lliure?
Està poc estès entre el programari de gestió per a empreses degut a què és un negoci que ve de trenta o quaranta anys enrere amb una sèrie d'empreses que funcionen d'aquesta manera. De fet, el lliure està molt present al programari per internet. Quan muntes una web el més normal és que acabi sent un programari lliure. I si funciona a internet també pot fer-ho a les oficines amb el mateix suport i garanties. A través d'aquestes jornades de la Fundació iBit, es farà una web amb un llistat de programes lliures per tal que les empreses puguin tenir-ne accés.

Quins objectius es volen assolir respecte a noves tecnologies i pimes?
Amb les jornades s'ha pretès que les empreses d'informàtica estiguin preparades per tal què quan un negoci vagi a comprar un programa es trobi amb aquesta oferta i en descobreixi les diferències.

Per què és important internet en el món empresarial?
Perquè internet pot servir per publicitar la seva empresa però també per enviar factures, rebre'n, estalviar viatges a Correus. És estar en el mapa empresarial. És com tenir telèfon, fa trenta anys no feia falta tenir-ne però ara es impensable, i a més, fa falta que sigui un mòbil. Internet igual, et situa en el mapa i et posa en contacte amb nous horitzons. És com qui viatja, si un viu al poble viurà bé però viatjant descobrirà coses noves i tindrà noves oportunitats.

Per tal de ser competitiu és necessari formar part del món de les TIC?
Internet és una finestra oberta al mon, és com estar permanentment de fira. Jo demanaria a les empreses si per ser competitiu fa falta anar a les fires. Doncs el mateix amb internet. Les novetats es presenten constantment a internet per això és tan important ser-hi present.