Ripoll. Ha dedicat 30 anys de la seva carrera a la docència i recerca - Javier

TW
0

Ana Ripoll Aracil és catedràtica d'Arquitectura i Tecnologia de Computadors, ha dedicat 30 anys de la seva carrera professional a la docència i a la recerca i el gener del l'any passat va ser elegida rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona. És autora de més de cent publicacions en revistes i conferències internacionals i ha participat en l'organització de congressos d'arreu del món. És una apassionada pel món de l'educació i la formació de professionals, una lluitadora per l'excel·lència acadèmica i una clara defensora del coneixement com a solució de futur. Ahir va ser l'encarregada de pronunciar la conferència inaugural del curs 2010-2011 de l'Institut Menorquí d'Estudis sobre "Universitat i societat: el paper de la universitat al segle XXI".

Quin és el rol de la universitat en ple segle XXI?
La universitat té actualment reptes molt importants que passen per la internacionalització en aquest món globalitzat, la lluita per la presència en rànquings internacionals i l'obtenció d'un model de governament de les universitats més adequat que el que tenim ara. A més, tenim el repte de retre comptes respecte del finançament que rebem com a universitat pública i el repte de poder oferir una docència i una recerca de qualitat per formar els millors professionals de futur.

Parla de finançament, un dels grans debats en què s'han vist involucrades les universitats.
Les universitats, almenys a l'àmbit de Catalunya, han tingut un finançament adequat per cobrir la missió de la universitat basada en la docència i la recerca. Però ara tenim una tercera missió que és la transferència del coneixement a la societat, és a dir, el repte de fer possible una connexió més gran de la universitat amb les empreses. Sobretot necessitem buscar quina és la potencialitat que té cada universitat per poder ser excel·lents en algun àmbit i aconseguir presència a nivell internacional, per això, necessitem un finançament adequat. Hi ha moltes qüestions que s'estan plantejant per aplicar en un futur a curt termini.

A quines qüestions es refereix?
Temes com taxes universitàries, mecenatges, ingressos d'entitats financeres. Són unes reflexions que s'han de fer i que, de fet, s'estan fent des del Ministeri d'Educació.

És comuna l'expressió de 'societat del coneixement', però creu realment que la societat actual és la del saber?
Sí que ho és. És l'obligació de la universitat ser generadora d'aquest coneixement i cobrir les necessitats de la societat. Les universitats han fet un esforç per adequar i adaptar graus i postgraus a les necessitats perquè la societat del coneixement involucra tota la ciutadania. Hem de ser capaços de transmetre millor a la societat tot allò que fem i, per la seva banda, aquesta hauria de valorar molt més allò que fem des de les universitats.

Per tant, el coneixement no està en crisi.
No, el coneixement és el futur. Un país ha de tenir present el coneixement per garantir el desenvolupament i hem de procurar tenir el millor coneixement en tots els àmbits i nivells educatius.

La UAB va apostar per un pla pilot d'adaptació al Pla Bolonya. Com valora la seva implantació d'aquest canvi de metodologia de la docència?
Tinc una gran satisfacció de saber que la universitat ha aconseguit adaptar les seves estructures d'estudi a nivell europeu per tal de garantir la mobilitat dels estudiants i el reconeixement de títols, de crèdits, a qualsevol país europeu. S'ha treballat amb cura i s'ha aconseguit tenir tots els graus adaptats a l'àmbit europeu. No podem quedar fora d'aquest espai. L'adaptació s'ha fet tard però s'ha fet sense problemes. Els estudiants estan satisfets i s'estan aconseguint resultats molt beneficiosos i positius en rendiments acadèmics.

La crisi econòmica i la precària situació laboral han revertit en un major interès per la formació acadèmica?
Cada cop tenim més estudiants a les universitats i amb molt d'interès per fer màsters i postgraus per tal de poder adquirir estudis més avançats que facilitin la inserció laboral, és a dir que cada vegada tenim millors professionals i més preparats. No sabria dir si és positiu, tan sols és un fet. Els estudiants volen dedicar el temps a formar-se. Així i tot, allò que s'ha d'aclarir, el problema més greu que tenim és l'atur entre la població més jove.