TW
0

autofitxa
Sóc en Fel Casasnovas, tenc 35 anys i sóc de Ciutadella. Estic casat amb n'Inés, amb qui tenc tres fills, Fel, Inés i Núria. De mon pare em ve l'afició per la música, fet que em va dur a ser tècnic de so. L'any 2000 vam crear Acústic Menorca, i l'any passat ens vam decidir a impulsar la discogràfica Acústic Records. Gràcies a la música i el teatre hem fet muntatges per tota Espanya.

Com és la feina d'una discogràfica?
El més important és que et coneguin i vulguin venir a fer feina amb tu. Aquí, a Menorca, el mercat és molt petit i, normalment, cadascú s'autoprodueix els seus discs. Des del nostre estudi de gravació sempre havíem treballat amb discogràfiques de fora, per fer les còpies, per posar el segell, per encarregar-se de les gestions amb la SGAE, fins que va arribar un punt que vam dir: Per què ho han de fer els altres si ho podem fer nosaltres mateixos? I des de l'any passat ens hem establert com a segell discogràfic propi, independent.

Quines han estat les seves primeres edicions?
Una d'elles ha estat "Sa gran nit", amb Lluís Sintes i el trio Arrels de Menorca, el llibre-cd sobre els 125 anys de "Foc i Fum" que ha fet Dau Produccions, i el darrer que hem fet és la reedició d'un disc de Pinyeta Pinyol, que està a punt de sortir.

Hi ha prou mercat a Menorca per mantenir una discogràfica?
Sempre es van fent coses, més que com a segell, com a estudi de gravació. Sempre hi ha gent que vol fer coses. Un cas curiós ha estat un al·lot holandès, que té una germana que viu a Ciutadella i que volia acabar una feina que havia començat a Holanda. Estant aquí de vacances va acabar de gravar uns cors, en dos dies de feina.

Tindria sentit una empresa com aquesta fora de Menorca?
No ho crec, perquè avui en dia, d'estudis de gravació n'hi ha deu mil. Els grans estudis han anat tancant, i els que queden és perquè tenen un segell molt gran al darrere. Nosaltres hem estat valents de posar-ho en marxa, perquè amb açò no et guanyes la vida, ni molt menys. Has de fer altres coses, muntatges, instal·lacions, gravacions, venda d'equipaments.

Es podria dir que editar un disc nou és com un part?
Sí, és molta feina, i mai acabes del tot satisfet. Sempre treballes amb el productor del disc, amb els músics. Però no s'acaba mai, és com un quadre, en què el pintor sempre afegiria pinzellades però un dia ha de decidir que l'ha acabat. És un alè acabar un disc.

Comentava que fan molta feina amb gent, músics, que s'autoprodueixen els seus propis discs. Hi ha emprenedors a Menorca...
Sí, tots els grups s'ho fan ells mateixos. Jo crec que hi ha hagut una caiguda pel que fa al nombre de grups, no sé si per manca d'espais, d'ajuts institucionals. Quan era petit hi havia concerts cada dos per tres. Però així i tot, sí que hi ha ganes de fer coses, tot i que és complicat, no es pot viure d'açò i a més, s'ha notat la crisi.

Quin és el disc de major tirada en el que ha participat?
Com a tècnic vaig gravar l'actuació en directe del disc "Live at Sa Cova" del grup The New Mastersound, del que se'n van fer 150.000 còpies per a Estats Units i Japó. Com a segell discogràfic hem gravat el llibre-cd del 125è aniversari de "Foc i Fum", del qual se'n van fer 1.200 còpies, amb dos discs cadascuna.