Professors i alumnes. A la memòria queda el paper de mestres com Antoni Mesquida, don Pablo Capella, Antoni Anglada (en Juanico) o don Augusto, entre d’altres integrants del claustre.

TW
0

L'Escola des Born està enguany d'enhorabona en la celebració del 75 aniversari. Al llarg d'aquests anys, el col·legi més antic de Ciutadella no sols ha estat el centre d'educació per a milers d'alumnes sinó també una institució de referència per a moltes famílies. Conscient de la importància del paper de l'escola en la societat ciutadellenca, la comunitat educativa del col·legi ha engegat un programa festiu per a compartir la celebració de l'efemèride amb tot el poble. La Comissió de Festes, amb la col·laboració de l'APIMA, organitzarà el proper dia 19 una jornada de portes obertes a la qual estan convidats tots els alumnes, exalumnes i famílies. "Molts no han vingut d'ençà acabaren l'escola i és una oportunitat perquè puguin tornar a visitar el centre i vegin els canvis", explica Rafel Cortès Sintes, actual cap d'estudis, director del centre durant 22 anys i el mestre en actiu veterà del col·legi.

La jornada comptarà amb una bereneta al pati i amb la projecció d'un audiovisual amb les fotografies antigues i modernes d'aquests 75 anys de trajectòria. La jornada pretén ser un punt de trobada per a compartir experiències, anècdotes i records. Amb aquest objectiu, amb els materials emmagatzemats a l'escola, es reproduirà una aula antiga. També s'exposaran els treballs dels 226 alumnes amb els que actualment compta el centre, com a mostra de la realitat del col·legi Joan Benejam avui.

Àfrica Iriondo Jurado, que enguany s'estrena com a directora de l'Escola des Born, serà l'encarregada d'actuar en nom del centre a l'acte institucional que l'Ajuntament de Ciutadella organitzarà el proper 1 de desembre al Saló Gòtic. Serà Gabriel Julià, investigador i exprofessor del col·legi, l'encarregat d'oferir una conferència no sols sobre la història, sinó també sobre les vivències humanes de la que ha passat de ser l'escola de la classe obrera a ser un centre obert al món. El col·legi va ser inaugurat el dia de Sant Antoni de 1935, com a "Escuela Graduada de Niños". Des dels seus inicis, el centre du el nom del pedagog ciutadellenc, Joan Benejam Vives (1846-1922), conegut per les seves idees innovadores i liberals en el camp de l'ensenyament. D'alguna manera el model educatiu del pedagog ha marcat la filosofia del centre que es defineix avui com a escola activa, comprensiva, democràtica, acollidora, aconfessional, menorquina, arrelada al medi, compensadora de desigualtats i atenta.

Una passa important va ser als anys 70 quan el centre es convertí en col·legi nacional mixt, rompent un model d'ensenyament sexista i convertint-se en pioner de l'educació igualitària a Ciutadella. Un símbol del compromís de l'Escola des Born és la vella araucària del pati, que es manté viva gràcies a que la comunitat educativa demanà que les obres de reforma de 1983 respectassin l'arbre emblemàtic. Com també destacà la lluita guanyada per l'escola per evitar el trasllat per ampliar dependències municipals i a favor de mantenir-se com l'únic col·legi públic en el nucli antic del poble. El centre avui dia està obert al món a través de les noves tecnologies i els programes educatius d'intercanvi. El seu model educatiu ha rebut distincions com el Fabiol de Plata del Casino 17 de Gener, el Premi Baldiri i Reixach per l'ensenyament en català i el reconeixement de la Conselleria de Medi Ambient.