És la primera vegada que organitza un curs de música per fillets i filletes d'entre tres i cinc anys?
Pel que fa a la música en l'actualitat, he començat per primera vegada a donar classes d'iniciació a la música a l'escola Menorca Músics de Maó, tenint en compte aquesta primerenca edat la qual trobo que es té abandonada referent a la dedicació a la música en hores extra escolars. És una llàstima que aquesta franja d'edat quedi exclosa de certes activitats tant rellevants com la música i precisament en els primers anys de vida d'una persona. Mozart començà a crear composicions amb tan sols cinc anys, això vol dir que just els anys anteriors ell ja tenia uns coneixement amplis, ja sé que és un exemple extrem però el cas és que gràcies a aquests anys previs ell va començar a desenvolupar el seu talent de manera precoç.
Com desenvolupa el programa específic per aquestes edats?
A l'hora de fer feina amb els fillets i filletes preferentment tinc present el mètode Orff, un sistema educatiu amb propostes per a estimular l'evolució natural dels nens i desenvolupar el seu sentit rítmic, la improvisació de sons i moviments com a forma d'expressió. Es tracta de fer sentir la música abans d'aprendre-la, sense elaborar un sistema rígid d'aprenentatge, considerant la teoria com a conseqüència lògica de l'experiència pràctica i sensorial. L'eina principal en aquesta edat és el joc, a partir de la cançó popular i tradicional i les rimes infantils. Es tractarà de donar a conèixer els elements musicals en el seu estat més primitiu, emprant el propi cos com a instrument (picant de mans) i també instruments bàsics com el tambor, la capsa xinesa, entre d'altres. Cal subratllar el treball en grup que en aquesta edat es basa en jugar en allò que els nens entenen i utilitzen normalment creant entre tots un ambient propici per l'aprenentatge dedicant més temps del que es dedica a l'escoleta per tal d'accentuar valors que la música ofereix.
Quins són els beneficis que els aporta l'aprenentatge musical?
El benefici més rellevant en aquesta tasca trobo que és la sensibilització en concebre la música com a llenguatge, tenint-la en compte com una altra via més de comunicació. Gràcies a l'existència d'aquesta altra via s'adquireixen certs valors que et fan ser millor persona, que et fan estar més preparat a l'hora d'afrontar certs aspectes de la vida quotidiana. Segons Carl Orff: "Una educació del nen a l'escola primària mai estaria complerta sense el desenvolupament de les facultats artístiques, facultats que, mitjançant la pràctica adequada de les arts, han de convertir-se en qualitats, no amb vistes a la formació de futurs artistes sinó pensant en els valors imminents educatius que la seva pràctica implica".
Clàssica, moderna, o ambdues al mateix temps?
Una mica de tot, des del so "vulgar" o més habitual en el nostre dia a dia fins a l'obra més complexa de l'estil que sempre serà ben rebuda com a música i prou interessant per poder elaborar un camp de visió més ampli. La qüestió és sentir, recordar els nostres orígens com a éssers humans a partir de la música, recolzant-nos en ella per arribar a ser més tolerants, més emprenedors, més socials, més conscients dels valors que volem mostrar a les generacions que tot just comencen a sortir de l'ou.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.