TW
0

Autofitxa. Em coneixen per Assumpta. Vaig néixer a Ciutadella a l'any 1959. Estic casada i som mare de dos fills. Vaig estudiar Infermeria i em vaig especialitzar en Obstetrícia i Ginecologia. Exerceixo com a comare des d'octubre de 1980. Vaig treballar prop d'onze anys a sala de parts i des de 1991 treballo a Atenció Primària a Ciutadella. M'agraden totes les arts, especialment la pintura i la música. Canto en una coral. També m'agrada molt viatjar.

On poden rebre suport i ajuda les mares lactants a Menorca?
En alguna mare coneguda que tingui experiència. En els centres de salut, en les consultes de la comare i les de pediatria. A les maternitats i l'Hospital, en la mateixa sala de parts i a la planta de Tocoginecologia i Pediatria. També es pot rebre informació per telèfon trucant a l'ABAM. A l'Àrea de Salut de Menorca es vol tornar a posar en funcionament el telèfon de MAM ( Menorca amb l'Alletament Matern) que ja funcionava abans de traslladar els serveis de maternitat a l'Hospital Mateu Orfila però ara per ara no està disponible.

ABAM, l'Associació Balear d'Alletament Matern, no té grup a l'Illa, si a Mallorca i Eivissa. Em pot explicar el motiu o dir com podria crear-se el grup?
ABAM va néixer a Palma. Més tard es va formar una extensió a Eivissa però a Menorca cap grup de mares s'ha vinculat a ABAM, tot i que hi ha hagut persones que formen part de la lliga internacional de la llet i han promogut l'alletament matern. El grup l'han de formar mares que alletin els seus fill o els hagin alletat. Ha de ser un grup de voluntàries sense ànim de lucre i fins ara no n'havia sorgit cap, però us puc dir que actualment s'està gestant un grup a Ciutadella.

Quin tipus d'assessorament proporciona ABAM?
ABAM vol donar resposta a qualsevol dubte relacionat amb l'alletament matern com pautes i ritmes d'alletament, com extreure llet i conservar-la... i intentar ajudar a les mares i les seves famílies amb dificultats relacionades amb la lactància natural com dolor als pits, poca producció de llet o demanda percebuda com excessiva.

Es coneixen dades sobre el nombre de dones que opten per la lactància natural a Menorca?
No en tenim cap estudi actual, però jo diria que la majoria ho intenten encara que algunes no ho aconsegueixen. A Espanya, el 2003 i segons la web de la lliga internacional de la llet, www.lli.org/2003 CBI Breastfeeding Statistics.htm, ho intentaven el 91 per cent.

En resum, quins són els beneficis de la llet materna i fins quan es recomana alletar els infants?
Els beneficis són múltiples. Per a la mare: després del part l'úter torna al seu estat normal més prest; enforteix els vincles afectius mare-fill; les dones que alleten els seus fills corren menys risc de patir un càncer de mama; el greix acumulat durant l'embaràs s'absorbeix més fàcilment amb l'alletament. Per al nadó: la llet materna els proporciona, no tan sols aliment, sinó també defenses naturals contra malalties; és més fàcil de digerir; està sempre a punt i a la temperatura adient i el nadó no ha d'esperar per prendre aliment; millora el desenvolupament cognitiu. Cal recordar que l'OMS recomana alletar els nadons exclusivament amb llet materna els sis primers mesos de vida, seguit de la introducció d'aliments complementaris i la continuació de la lactància materna fins als dos anys o més.