TW
0

En un metre quadrat de fons marí hi ha tot un món desconegut d'essers vius que formen part d'un ecosistema molt important. Aquest desconeixement pot posar en perill la diversitat biològica marina. És per açò que la protecció de les àrees marines és l'objectiu de la nova campanya del programa "La Caixa a favor del mar", que ahir presentaren la batlesa de Ciutadella, Pilar Carbonero, el director de la Caixa a Ciutadella, Ignasi Gonyalons, Albert Planas, biòleg i educador de la Fundació CRAM, i Bartolomé Carrasco, president del Club Nàutic.

A través de la iniciativa, l'Obra Social la Caixa i el CRAM acosten el mar a la població per mostrar-li la riquesa i fragilitat que amaga, i fomentar el respecte i la conservació. Amb aquest objectiu, l'entitat ha estacionat des d'ahir i fins divendres l'aula mòbil a la plaça des Born per impartir els continguts del programa. A la vegada, a Baixamar està amarrat el veler científic "Vell marí", on s'explica el treball de camp dels biòlegs, i les espècies animals i vegetals que habiten les profunditats de les reserves marines.

Durant la setmana s'ha programat la visita diària de 7 grups d'alumnes, entre primer i quart de Primària. "A través d'un conte se'ls explica a l'aula mòbil què és la biodiversitat marina i la problemàtica que presenta a causa de la contaminació i la sobreexplotació dels recursos", explica Albert Planas.

L'educador responsable del projecte comenta que "el que més agrada als joves és la visita al veler, veure l'interior del vaixell, i com vivim i treballam els científics". El "Vell marí" és el tercer any que amarra al port de Ciutadella amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la protecció del medi marí. Dins el vaixell, els fillets i filletes experimenten amb unes ulleres a través de les quals visionen un vídeo del fons marí i descobreixen les espècies. Els científics els ensenyen com Menorca és un dels llocs de la Mediterrània que millor conserva l'ecosistema marí.

"Hi ha les praderies de posidònia que afavoreixen el creixement de les espècies, i coralls, llagostes, cigales, tortugues i diferents organismes endèmics difícils de trobar a altres llocs". El científic apunta que la declaració de Reserva de la Biosfera, l'existència del Parc Natural des Grau i la Reserva de la Costa nord afavoreixen la biodiversitat i advoca per potenciar les figures de protecció de les àrees marines.