Quintana. L’escriptor menorquí va parlar del seu llibre a Barcelona - Edicions Proa

TW
0

Edicions Proa va presentar ahir a Barcelona la darrera novel·la de l'escriptor Josep Maria Quintana, "Els herois de la nit", en el transcurs d'un dinar que va tenir lloc al restaurant Talaiot. L'acte va comptar amb la participació de l'editor de Proa, Josep Lluch, el poeta i traductor Manuel Forcano i l'autor de la novel·la.

Josep Lluch va subratllar el caràcter especial de la nova obra de Josep Maria Quintana, que recrea el setge i l'assalt per part dels turcs que el 1558 va patir Ciutadella –denominada Pregonda a la novel·la–, i la seva convicció que agradarà a un públic molt ampli. Lluch va assenyalar que l'autor ha aprofitat uns fets històrics per escriure una novel·la, molt atractiva i gens feixuga, que en el seu primer terç és una pura aventura. L'editor va subratllar de l'obra el seu fonament històric, l'estratègia de la novel·la d'aventures i la seva reflexió sobre el poder, la corrupció i la hipocresia social.

Manuel Forcano va expressar la seva agradable sorpresa per haver descobert l'Orient a casa, al referir-se als lligams de Menorca amb Constantinoble. Forcano va qualificar l'obra com una novel·la de denúncia, amb les referèn­cies a la corrupció del poder i als curadors que es van apropiar del patrimoni dels menorquins presoners a Turquia. L'especialista en la cultura oriental també va destacar el contrapunt que ofereix la novel·la entre el cosmopolitisme de la Constantinoble de Soliman el Magnífic i la foscor de l'Espanya de Felipe II.

Per la seva part, Josep Maria Quintana va explicar que el títol de la novel·la feia referència als personatges de l'oligarquia de la ciutat de Pregonda, que 20 anys després de l'assalt turc estaven més preocupats del patrimoni dels captius que del seu rescat. Quintana també va referir-se a la trama, que parteix d'un jove clergue que al segle XVIII investiga per encàrrec els fets històrics per commemorar el seu 200è aniversari i que es planteja el fet d'amagar la corrupció de l'oligarquia o, per contra, actuar amb l'ètica de l'investigador.