Fons. Josep M. Vidal, Gabriel Julià (director del museu) i Paz Carreras - Cris

TW
0

Un microscopi òptic, un disc de Newton, una maqueta d'un tren, un rodet de Ruhmkorff o una càmera fotogràfica són alguns dels curiosos aparells que a partir d'avui s'exposen al Museu Diocesà. Es tracta de la Col·lecció d'Instruments Científics que feien servir antigament els alumnes del Seminari en la seva formació en física i química. El fons romania dipositat al Museu, pendent de ser catalogat i exposat. Va ser Josep Miquel Vidal Hernández, coordinador de l'IME, qui reparà en la importància de recuperar aquest llegat oblidat.

Paz Carreras i Carles Garcia Roca, amb una beca de l'IME, van identificar, catalogar i classificar els aparells. El Gabinet de Física i Química del Seminari es va crear a la dècada dels 80 del segle XIX. La primera notícia que el gabinet estava operatiu és de l'any 1892, referent a una sèrie d'experiments públics per part dels seminaristes amb motiu de la festivitat de Sant Tomàs d'Aquino, en els quals mostraven les aplicacions de l'electricitat.

Paz Carreras explica que s'han catalogat 150 aparells o peces d'instruments, dels quals s'exposaran al Museu Diocesà 72 objectes en bon estat de conservació. Per a fer possible la mostra, la Direcció General de Recerca, Desenvolupament Tecnològic i Innovació del Govern balear ha donat suport al projecte, amb la dotació de 18.000 euros que han servit per digitalitzar la col·lecció, que es pot consultar a través d'un ordinador tàctil interactiu instal·lat al costat de la mostra. Per la seva part, la Diòcesi s'ha encarregat d'adequar la sala, dotar-la d'il·luminació i d'habilitar les vitrines que acullen l'exposició.

Segons explica Josep Miquel Vidal, a partir del novembre es podran consultar les peces de la col·lecció a la web expressament creada: www.ime.cat/cataleg-seminari-ciutadella, dissenyada per Aina Oliver i que podrà ser consultada per investigadors d'arreu del món. La Col·lecció d'Instruments Científics s'obrirà avui, a les 20 hores, amb una presentació en la qual la investigadora Paz Carreras farà una demostració del funcionament d'alguns dels instruments, a la vegada que protagonitzarà algun experiment, com els que feien els alumnes d'Educació Secundària del Seminari fa més de cent anys.