Els guixons de careta negra, la col de cabdell, el meló pinyonet, la síndria blanca de sa Vall o el tomàtic de ferro, són algunes de les varietats que conformen el gruix de llavors de què disposa actualment el Banc ubicat a Sa Granja.
El Banc de Llavors té identificades 53 varietats de Menorca de les quals 50 ja han estat provades a l'hort de multiplicació de Sa Granja i a les 11 finques col·laboradores professionals i caracteritzades. A més de la recopil·lació de les llavors el Banc duu a terme un treball d'investigació d'aquelles varietats que encara no han pogut recollir.
Segons va explicar ahir el director insular de Promoció i Qualitat del Consell, Bosco Gomila, la tomàtiga és la varietat local més treballada i més avançada. "Les seves característiques són difícils d'aconseguir en un altre indret geogràfic", emfatitzà, d'aquí que no es descarti posar en marxa un procés per dotar-la d'un distintiu de denominació d'origen i indicació geogràfica.
Per la seva banda, la consellera d'Economia i Medi Ambient, Antònia Allès, recordava que s'està treballant en la marca d'anyell de llet així com en la marca de garantia de la carn-i-xua i la llagosta, "ja s'està ultimant el reglament i es troben a concurs els logotips que identificaran les marques".
En aquesta línia i com a acció inclosa dins el projecte de foment de bones pràctiques ambientals de la Reserva de la Biosfera, el Banc de Llavors organitza dos tallers previstos per octubre, destinats a professionals que estiguin interessats en introduir les varietats locals en la seva feina diària. D'aquesta manera, dia 2 d'octubre es desenvoluparà el taller de cuina amb varietats locals de Menorca, mentre que els dissabtes 9 i 23 d'octubre tindrà lloc el taller d'Alambí (producció d'essències i hidrolats) i d'elaboració de sabons. Aquests són els dos últims tallers d'un conjunt de sis, el cost total dels quals ha estat de 6.650 euros.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.