TW
0

Sa Marjaleta ha passat en pocs anys de ser un lloc abandonat a convertir-se en una explotació dedicada a la producció d'un vi de qualitat arrelat a la terra. La família propietària de la finca havia viscut a Tarragona, a una zona pròxima al Priorat, circumstància que els va permetre entrar en contacte amb la cultura del vi de la zona. Avelino Casasnovas Anglada, enòleg natural de Ciutadella, aprofità la seva prejubilació per tornar a l'Illa i embarcar-se en fer realitat el somni de crear una vinya pròpia junt amb la seva esposa, Concha Mercadal, el seu fill Andreu, que és el viticultor, i les seves filles Pilar i Glòria. Tenien la terra i la il·lusió, sols hi mancava la inversió, complir amb tots els tràmits administratius i molta feina.

El 2006 la família plantà els primers ceps de la varietat Sirah, procedent de la vall del Ródano, una zona amb un clima mediterrani semblant al de Menorca. L'any passat van fer la primera verema i estrenaren el celler, construït aprofitant la formatgeria de quan Sa Marjaleta era una explotació lletera. Aquest estiu han comercialitzat els primers 500 bòtils de Iamontanum, el nom del vi de Sa Marjaleta. És el gentilici de Iamona, el topònim que els romans donaren a la capital de l'Illa. Significa "procedent de Ciutadella".

La primera producció de Iamontanum ha tingut molt bona acceptació. "El producte ha agradat, sobretot entre els estrangers i turistes nacionals que valoren els vins de les zones que visiten", explica Avelino Casasnovas. La varietat Sirah produïda a les terres de Sa Marjaleta, ha donat un vi alegre, persistent, aromàtic i d'intensitat de color molt alta. Un vi de qualitat. "Pretenem elaborar un vi modern, que és el que valora el mercat, amb cos i molt color, un resultat que determina la viticultura que practicam, feta a consciència i de forma artesanal per aconseguir un vi exclusiu", assenyala. El projecte es complementa amb la bodega familiar, Vitis Vinoteca, on des de Ciutadella comercialitzen i distribueixen a l'Illa vins de la Península i d'arreu del món.

De fet, tota la família, incloses les dues filles, està implicada en el procés d'elaboració del vi: en la plantació dels ceps, en la poda, en la verema i en les tasques al celler. "És una feina que ens uneix i ens fa disfrutar del lloc junts", comenta Concha Mercadal.

Aquests dies hi torna a haver-hi molta feina. Ja han enllestit la primera verema de la varietat viognier, de vi blanc, de la qual van plantar mitja hectària el 2008. Han recollit tot el raïm d'aquesta varietat, el que els converteix en els primers en cultivar viognier a Menorca, amb l'objectiu de diferenciar-se amb un vi d'alta qualitat. Aquests dies, també està a punt de començar una nova verema de la vinya de Sirah. Aquesta segona remesa de vi negre i la primera de vi blanc Iamontanum es comercialitzaran a partir de la pròxima primavera.

"El clima de Menorca és millor per a produir vi negre, però aquí la demanda es decanta més pel vi blanc, perquè és el que s'utilitza per acompanyar els plats de peix i marisc", comenten. Aquest fet els va dur a pensar en diversificar la producció i embarcar-se en la producció de la varietat viognier.

La plantació de vinyes està orientada sud-nord, per aprofitar el sol. Andreu explica que la collita d'enguany és bona, tot i la incidència del vent de la primavera i les últimes pluges d'estiu. La família haurà recollit uns 700 quilos de rem viognier i preveu una collita d'un milenar de quilos de la varietat Sirah.