Exposició. David Cerratot personalitza el vi en éssers mitològics - Gemma Andreu

TW
0

"Així com l'embriagament vertader resulta perjudicial, així també el fingit te serà profitós". Ovidi expressava així un dels efectes del vi que segur és el corrent que aprofita David Cerratot a l'hora d'inspirar-se en les seves creacions pictòriques que formen part de l'exposició "Vitis Vinífera" que des de fa dues setmanes es pot veure a la sala de cultura de la Caixa fins avui migdia i que durant el fosquet i demà es podrà gaudir a Aloart al carrer Retxats número 11.

El vi i l'art han imprès en les civilitzacions que s'hi han dedicat un caràcter especial. El vi, com l'art, desperta passions, anima la gent i la desinhibeix com han demostrat Tiziano a "Bacanal de los andrios", Jan Brueghel a "El gust" o Francisco Goya a "La vendímia" i "La merienda". David Cerratot personifica el vi des d'una perspectiva molt personal, "quan m'agrada un vi l'imagin com si fos un ser mitològic".

Com a pintor domina a la perfecció la tècnica realista que condueix per un camí que li és propi i que s'atraca en més d'un sentit al surrealisme i que cal interpretar des del simbologisme. Tot i així Cerratot és un home del seu temps que gaudeix dels recursos estètics actuals amb la llibertat que aquests atorguen i convida a l'espectador a acabar cada obra en funció dels seus sentiments que el quadre ha de provocar igual que el vi aguditza. "Quan m'agrada un vi, el personalitzo", i així David Cerratot pinta el merlot o un gran reserva, pinta vins joves i vells, també camps de parres que reinterpreta en la seva línia.

El cos, la textura, el color i també el sabor i les aromes infinites del vi estan en els quadres de "Vitis Vinífera". Cerratot utilitza una tècnica mixta que treballa des de la confecció de pigments que mescla amb olis, essències i resines per obtenir uns resultats exclusius que li permeten aprofundir en el color i aprofitar diferents tipus de textures. "Pint més que respir", explica aquest mestre, que compagina la docència amb la pintura amb intensitat. L'obra que exposa és una selecció de la produïda en l'últim any, 36 quadres a la Caixa gairebé tots de grans formats. Reconeix que l'estudi del que gaudeix a Alaior convida a pintar i així ho fa en el seu temps lliure.

Igual que el vi ennuvola la ment i fa veure les coses amb una altra lucidesa, els quadres de Cerratot tornen la mirada a qui els contempla amb la ment oberta disposat a desxifrar les claus de la simbologia del vi pròpies de l'artista.