La Mola. Visita de l’exposició dels estris de Galileu, un viatge pel planetari i l’observació astronòmica - Gemma Andreu

TW
0

Les Observacions Astronòmiques de la Mola aquest any apropen més que mai les estrelles als curiosos que es deixen endur de la mà de Galileu, que arriba al cel nocturn de Menorca amb l'Observatori Astronòmic de Mallorca.

Avui, a partir de les 20.30 hores, es podrà gaudir d'una nova sessió guiada pels planetaristes Joan Guillem i Josep Albert, que s'han desplaçat des de Mallorca amb un planetari digital amb què descobrir el misteri de les estrelles fins al seu naixement fa milers de milions d'anys. Vint minuts de viatge astronòmic fantàstic des del planetari mòbil més gran d'Espanya amb una capacitat per a 40 adults o fins a 60 infants. L'ossa major, la menor, planetes com Venus i multituds de galàxies, es posen a l'abast de qualsevol que vulgui mirar les estrelles a la nit amb uns altres ulls.

Però Mallorca Planetarium s'avança en aquest viatge amb l'exposició "Galileo Galilei", en què s'introdueixen les descobertes de Galileu a través de la rèplica exacte d'alguns dels seus principals instruments com un telescopi, Galileu va millorar els existents fins aleshores; dos pènduls molt precisos; un pla inclinat amb què demostrà que la caiguda lliure no era rectilínia ni uniforme; un tir parabòlic que posa les matemàtiques a l'abast de la pràctica; una magnetita o un termoscopi entre altres sofisticats artefactes. La transcendència de Galileu és màxima, "és el pare de la ciència, el primer en establir els seus coneixements i creences en base a coses tangibles, observables, lluny de mites, llegendes i tradicions que eren molt pròpies de la seva època", explica Joan Guillem. Galileu millora el telescopi i formula la primera llei del moviment, amb tots els problemes que li ocasiona, quan observa que Júpiter està rodejat de quatre punts lluminosos que es mouen durant el dia, una passa més sobre els postulats de Copèrnic, que acabarà amb la teoria geocentrista.

La visita, després de gaudir de l'exposició i del planetàrium, acaba amb una observació astronòmica a través d'un telescopi, "ens ha sorprès l'obscuritat del cel de Menorca, és ideal", afirma Joan Guillem, pel que l'oferta és més temptadora encara. Les sessions també es realitzaran els dies 3, 4 i 5 d'agost.