Lorenzo Escudero Carreras. Botiguer - D.R.B.

TW
0

Autofitxa
Em dic Lorenzo Escudero Carreras, i sóc nascut a Maó. Tinc 60 anys, estic casat i tinc una filla de 23 anys. Les meves aficions són la caça i el tir. Perquè ara mateix no puc fer res més. Tinc una botiga al centre de Maó. Jo sóc la sisena generació que la regenta.


Quan fa que té la botiga?

Jo sóc la sisena generació.

I això, en temps, quan és?

El 2015 farà 200 anys que la meva família té aquesta botiga i ha anat passant de pares a fills.

A vostè li queden 5 anys per jubilar-se. A qui passarà el relleu aleshores?

De moment crec que serà a la meva filla, que ara està estudiant a Barcelona, però diu que seguirà el negoci, encara que sigui com a segona feina, com un més a més. I sinó, doncs tal vegada algun nebot o neboda. Ja ho veurem.

Vostè quan temps fa que la regenta?

Vaig començar ajudant al pare, i d'això ja fa 45 anys!

Què és el que més ha canviat des d'aleshores?

El que més ha canviat és la forma de comprar de la gent, és el que jo dic "estil supermercat". La gent ara només es mira el preu i la data de caducitat. Abans els clients es refiaven del botiguer, que era qui l'orientava. No sé si és que ara la gent frissa més, o que la qualitat del que compren ja no els importa.

Què podem trobar a la seva botiga?

Productes de caça, tir, hípica, productes artesanals i coses que fa la gent retirada (pipes de fumar, senalles d'espart, etcètera).

Ha canviat la relació amb la seva clientela?

I tant. Abans al fosquet els caçadors venien a petar la xerrada. Eren 7 o 8, i ara només ve un. Això és pel temps, anem molt de pressa.

Vostè ha notat la crisi?

Sí. Jo venc molta cosa de caprici i, com és lògic, si no hi ha un duro, la gent no gasta en aquest tipus de productes. Primer es preocuparà de menjar.

I no salva la crisi amb els turistes?

A l'estiu hi ha molta més venda als turistes, però jo podia vendre més a la gent que vivia del turisme, i ara ja no puc.

I la venda de productes de caça funciona?

L'escopeta ja no es ven gaire perquè l'arma de qualitat dura 100 anys i quan un se'n compra una, acabarà sent pel seu nét. I més ara, que el mercat està saturat de tot. Jo mateix, tinc 10 o 12 escopetes.