poblat. Una columna del recinte recentment restaurat ha estat enderrocada i s’ha romput en tres parts - pcime

TW
0

El poblat talaiòtic de Trepucó, a Maó, ve essent víctima d'actes puntuals de vandalisme que culminaren el passat diumenge en l'enderroc i ruptura en tres parts d'una columna talaiòtica que es localitza en una zona recentment restaurada. El conseller de cultura, Joan Lluís Torres i el director insular de patrimoni, Amador Marí, van expressar ahir la seva preocupació davant actes com aquests que si bé són puntuals no s'han de tornar a repetir. Criden a la col·laboració ciutadana per combatre aquestes accions, que ja han estat denunciades a la Policia. Davant aquests fets s'han pres també algunes mesures més de vigilància com la contractació d'una empresa que vigila en horari aleatori el jaciment.
Trepucó venia essent víctima d'actes vandàlics en els darrers mesos, accions que havien afectat fins el moment la caseta d'informació i la de les persones que realitzaven l'excavació. Més greu ha estat l'enderroc i ruptura d'una columna talaiòtica que es troba justament en una zona recentment excavada i restaurada que estava vallada. Les tanques han aparegut tombades i a més de la columna s'ha vist afectada una pica que també s'havia consolidat.

El conseller Torres també va voler reflexionar sobre l'efecte negatiu que tenen aquestes notícies respecte de la iniciativa d'aconseguir la declaració de la Menorca talaiòtica com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO. La sensibilitat ciutadana és precisament un dels aspectes que es tenen en compte de cara a què es pugui rebre tal distinció.

L'excavació i obres de restauració, finalitzades i en procés de redacció de la memòria, s'han dut a terme gràcies a la dotació del Ministeri de Cultura de 85.000 euros. Ara des del Consell s'ha demanat pressupost per restaurar els danys comesos i de moment no es preveuen més mesures de seguretat que les preses fins ara. Al pròxim plenari es proposarà la creació d'una comissió de feina, que s'hauria de dotar de pressupost, de cara a la gestió dels bens arqueològics i la seva declaració com a Patrimoni de la Humanitat.