replec. El fill del caixer senyor, Manolo Soto, donà el permís - JAVIER / MIRIAM TRAÏD

TW
0

Cada dia de Sant Joan al matí, Ciutadella viu el miracle de la festa. Tot un poble que el dia anterior ha viscut la bulla amb la seva màxima intensitat desperta, superant l'esforç i el cansament, i es disposa a viure el segon dia gran. L'encarregat de deixondir el poble és Juanlu Gelabert, el fabioler del matí. Ahir, rebé el permís per iniciar el replec de mans del fill del caixer senyor, que nom igual que el seu pare, Manolo Soto.

Una vegada tota la comitiva matinal estigué replegada, es dirigí cap as Pla. Els assajos dels Jocs acumulen any rere any més gent. No és d'estranyar. L'ensortilla o les corregudes abraçats es poden veure beníssim, sense excessives aglomeracions. Aquest fet és aprofitat per molts pares per atracar els seus fills a la festa. Fins i tot, alguns dels més petits tingueren el privilegi ahir de penjar alguna ensortilla, amb una cara de felicitat absoluta, tant del fill com del pare. Durant el matí, els caixers i cavallers endevinaren cinc ensortilles, i feren una tanda de córrer abraçats.

Després des Pla, tocà pujar una altra vegada a poble, per fer una volta només a ses Voltes i després viure el Caragol de Santa Clara. Els protagonistes també aquí dalt eren els fillets.

Ja sigui dalt de les espatlles del pare o ben asseguts al costat d'una finestra, s'omplien de valor i s'atracaven als enormes cavalls per acaronar-los, i sorprendre's per la seva noblesa.

Era el moment de les capadetes i les entres a les cases, entre aplaudiments de gent, crits d'algunes persones que corrien a posar-se a refugi en veure un cavall al menjador de casa seva, i aroma de gin amb llimonada, moltes vegades casolà, amb menta incorporada.

Com passà ahir, el ritme de la festa fou alt. Els cavalls circulaven ràpid, empesos pels caixers i cavallers. Ja ho havia dit el caixer senyor dies abans, que volia una festa a bon ritme. I com també succeí el dimecres, la calor feu acte de presència. No hi ha Sant Joan sense un bon sol, comentava un ciutadellenc as Pla. Els ventalls, les gorres i les ulleres de sol s'han convertit en elements imprescindibles a un matí de festes que discurrí amb tranquil·litat i normalitat, deixant Ciutadella a punt per a la solemne Missa de Caixers.