Procés. Cisco agafa la mida per al cap d’un cavall del peu al genoll i la mida d’un pam i mig perquè la corda pugui envoltar el morro - Gemma Andreu

TW
0

L'aparença de fragilitat de les mans de Cisco Bosch Bosch (Ciutadella, 1911) engana. Quan té una corda entre les mans, els dits treballen amb destresa i habilitat. En poc temps és capaç de construir un cabestre, la corda que ben entrellaçada s'adapta al cap d'una bístia per a poder-la menar. Fins i tot encara fa el cap sord, a l'extrem de la corda, un tipus de nus difícil d'aconseguir.

El degà dels cavallers de Sant Joan, amb 99 anys, encara manté la tradició artesanal d'elaborar cabestres, artilugis de corda imprescindibles antigament per a menar els cavalls. Poder fer-los és un estímul i un lligam amb tota una vida dedicada al camp.
Criat a un família de cavallers, Cisco sortí per primera vegada a la qualcada amb només 11 anys. Cada Sant Joan sortia i era capaç de menar i saber dominar els cavalls amb més fama de maleïts. Durant anys va qualcar fins que va haver de deixar de participar per motius familiars. Sempre li han agradat els cavalls. Als seus 99 anys el seu orgull és en "Pico", un semental Menorca de 16 anys. Cada dia, la seva filla Tònia el mena a veure el cavall. El degà dels cavallers té la il·lusió de que arribi Sant Joan. Li agrada anar a Sant Joan de Missa i veure passar la qualcada, guaitant des dels caps de cantó. L'edat no li ha tret el gust per la festa i és d'aquells que coneix tots els l'amos i els cavalls que surten. Sempre hi ha qualque cavaller que el reconeix. Els bots que li regalen són l'homenatge a la seva experiència a Sant Joan.