Votacions. Algunes han estat compartides amb un jurat tècnic i d’altres només s’ha escoltat la veu del poble - Arxiu

TW
0

I quina serà la propera votació que mos proposarà l'Ajuntament? Aquesta és una de les preguntes que se sent d'allò més sovint quan un posa l'orella en alguna conversa entre alaiorencs. I és que les consultes populars s'han convertit en un hàbit a Alaior, un costum d'allò més fructífer quan es parla d'elecció d'unes realitats que incumbeixen als ciutadans.
Tot va sorgir quan l'Ajuntament es plantejà la participació popular com a prioritat per a aquest mandat. El regidor d'Educació, Cultura i Participació Ciutadana, Josep Portella, assenyala que amb aquest tipus de propostes "l'Ajuntament se sent recolzat amb les decisions, promou l'interès pels aspectes del poble i provoca un debat a peu de carrer".
Malgrat els tallers de participació siguin una aposta ferma on debatre qüestions tals com Sant Llorenç, el Pla Director del Pati de Sa Lluna, la creació d'una banda de música, el projecte de la Plaça Nova o Sant Pere Nou, el projecte acústic de Sant Diego o la peatonalització del centre, els ciutadans van prendre consciència de la importància d'emetre un vot quan l'Ajuntament encetà les consultes sobre l'escultura d'entrada al poble, del Llangardaix. Aquesta participació, que era compartida amb un jurat tècnic, va moure la curiositat sobre què és fer d'Ajuntament per un dia a unes 380 persones. "La gent s'estudia les obres, vénen amb una llibreteta o passen tres i quatre vegades abans de decantar-se per una o altra proposta". Així és com es comporten els electors que fins el moment han oscil·lat entre els 40 i 50 anys d'edat. L'Ajuntament ha reduït l'edat de votació fins els 16 anys per tal que la gent jove expressi les seves preferències "però de moment no ha tingut gaire incidència", assenyala Portella.

Una segona votació popular va arribar de la mà del projecte que havia de donar forma a la Plaça Nova. Aquesta consulta, que ja afectava més a la vida quotidiana dels ciutadans va rebre la participació d'unes 320 persones.

Però el poble va donar regna solta al seu afany d'elecció quan l'Ajuntament va donar el cent per cent de la confiança popular per elegir el Premi Ciutat d'Alaior de Pintura. Foren 560 persones les que decidiren deixar la seva empremta en el concurs.

Aquests no han estat els únics projectes populars. L'Ajuntament va deixar a elecció d'un taller de participació ciutadana -amb uns 40 persones- la inversió de dos anys de l'1 per cent cultural i que "ara complim segons els vots dels participants", explica.

Així mateix, ahir en va començar una altra, la dels futurs usos del centre de salut es Banyer, mentre que el proper dia 15 s'iniciarà el concurs per a l'elecció del relleu o escultura que engalani Sant Pere Nou.

Portella assegura que "de cara a l'hivern en sorgiran alguns altres" i avança que possiblement es deixarà al poble l'elecció de si recuperar els colors de la bandera d'en Barçola o deixar-la així com està.