S’Arangí. L’helicòpter de l’IBANAT carrega els seus dipòsits a la finca pública situada als antics abocadors des Mercadal - Javier

TW
0

L'Institut Balear de la Natura (IBANAT) va iniciar ahir les fumigacions aèries per combatre la proliferació de "l'eruga peluda" (Lymantria dispar), i ho va fer amb intervencions en unes 70 hectàries dels voltants de Ferreries, en indrets com el Puig de s'Ermita o s'Enclusa.

Unes fumigacions que, com va explicar el secretari de l'IBANAT, Òscar Garcia, s'allargaran, possiblement, fins el proper 20 de maig, i que es realitzen amb un producte biològic que és nociu només per a la Lymantria. És el Bacillus Thuringiensis, un bacteri que mata la larva de l'eruga quan aquesta l'ingereix.

400 hectàries
En total, l'IBANAT té previst actuar sobre unes 400 hectàries d'alzinars. A banda dels de Ferreries i Es Mercadal, també es faran fumigacions a Serra Morena, a Maó. Tot i això, la Conselleria de Medi Ambient ha habilitat un pressupost suficient per intervenir en el doble de superfície del que està previst inicialment, de manera que es podrien realitzar fins a dues fumigacions, o ampliar els punts en els que intervenir si fos necessari. Es calcula que s'utilitzen al voltant de tres litres de dissolució per hectària, de manera que en total, l'actuació requerirà prop d'una tona i mitja de producte.

Dilluns a la nit es van fer les proves per comprovar el correcte funcionament dels vaporitzadors de l'insecticida biològic, i a primera hora del matí d'ahir es va començar a treballar pels voltants de Ferreries. Per avui està previst actuar als alzinars de sa Roca (però no damunt de les zones habitades) i també a Serra Morena. En qualsevol cas, les previsions estan subjectes a possibles alteracions per culpa de les condicions meteorològiques, ja que si plou l'aigua eliminaria el producte, i si fa vent els bacteris que ataquen "l'eruga peluda" no caurien on pertoca.

Garcia va explicar que enguany s'han rebut prop de tres-centes peticions de particulars sol·licitant fumigacions dins de propietats privades, un número que ha experimentat un important creixement si es compara amb les de l'any anterior, quan se'n van rebre unes 160. Així, i en resposta a aquesta demanda, en aquests moments l'IBANAT ja ha fumigat, per terra, unes 120 finques, mentre que la resta, unes 180, són les que reben ara la intervenció aèria.

Per a l'actuació per terra, l'IBANAT hi té destinats, des de fa quinze dies, dos vehicles encarregats de fumigar a mà aquelles zones properes a zones habitades. Per altra banda, per a la intervenció per aire hi participa un pilot amb l'helicòpter, dos tècnics i una brigada amb quatre operaris que s'encarreguen de coordinar i realitzar les càrregues de producte perquè l'aparell les pugui deixar anar damunt dels alzinars.
intervenció integral

Una de les particularitats del dispositiu d'enguany és que, a diferència d'anteriors campanyes, s'ha posat en marxa un procediment que no només contempla la fumigació, sinó que inclourà altres actuacions que es duran a terme al llarg de mig any, de maig a octubre. Així, a les fumigacions terrestres i aèries s'hi afegirà la feina de vuit persones contractades pel SOIB que al llarg de cinc mesos instal·laran unes 2.000 bosses de feromones (altres anys se'n posaven només 500), a una per hectària, que es renovaran setmanalment; col·locaran 150 caixes niu per facilitar la reproducció d'ocells insectívors; i distribuiran 50 caixes refugi per a ratapinyades, també depredadores d'insectes. Ja a l'agost, quan els papallons tornen a fer la posta, aquests operaris retiraran les bosses manualment.