Gabriel Arguimbau treballa en una ramaderia que es dedica a la cria i venda de cavalls menorquins. Des de 2008 és el president de l'Associació de Criadors i Propietaris de Cavalls de Raça Menorquina. En aquesta entrevista, Arguimbau ens parla de la seva gestió al front de l'associació, del concurs morfològic que avui comença as Mercadal i del futur del cavall de raça menorquina.
Quin balanç fa d'aquest dos anys al front de l'associació?
L'Associació augmenta cada any en socis, i veus que els cavalls fan una evolució grossa. Ens dedicam més a la promoció del cavall de raça menorquina a l'estranger. Cada vegada hi ha més gent de fora que ve a comprar cavalls, que està interessada en comprar cavalls de Menorca, tant de la península com de l'estranger.
Quants socis hi ha?
En l'actualitat, hi ha prop de 500 socis.
La majoria deven ser de l'Illa, no és ver?
Sí, hi ha socis de pràcticament tots els pobles, però a Ciutadella és a on n'hi ha més. També n'hi ha d'altres països. Normalment, els que tenen cavalls de raça menorquina en altres països europeus es fan socis, perquè d'aquesta manera reben tota la informació de l'associació.
Enguany s'ha tornat a superar el record de participació en el concurs morfològic.
Sí, la participació serà de 138 cavalls, el que representa un increment respecte de l'any passat.
Aquesta gran participació deu generar problemes organitzatius?
La fira ja ens queda estreta en temps. Segurament, el pròxim any l'haurem d'incrementar amb un capvespre, sigui el divendres o el diumenge. Sí de cada any s'apunten més, el temps es queda curt per poder afegir els nous participants.
Aquest mateix problema el va plantejar fa dos anys l'anterior president Josep Martí.
Sí. Per altra banda, també ens fa un poc de por modificar-ho, per si després hi ha una baixada dels participants. Així i tot, la tendència dels darrers quatre o cinc anys ha estat d'incrementar-se la inscripció, per la qual cosa haurem de ampliar el temps.
Són adequades les instal·lacions del Recinte Firal des Mercadal per fer la fira i el concurs morfològic?
Sí, són el lloc ideal de l'Illa per fer-ho, es compta amb suficient espai. A més, es Mercadal està al centre de l'Illa i açò és fantàstic. L'únic inconvenient és que estem limitats per les condicions meteorològiques, a l'Illa no hi ha cap recinte cobert prou gran per fer la fira en cas de mal temps.
No es precisa d'unes instal·lacions més àmplies degut a l'augment de participants?
Si tinguéssim més espai és ver que podríem organitzar més activitats simultànies, com fer clínics i altres coses.
Vostè a què es dedica professionalment?
Jo treball en una ramaderia que es dedica exclusivament a la cria i venda de cavalls. Abans treballava en un lloc i em dedicava a munyir vaques, però des de fa cinc anys vam enfocar-ho cap als cavalls. Jo estava dins l'associació i tenia cavall, a més als senyors del lloc també els agrada molt.
Ha canviat el sector durant aquests cinc anys que treballa amb els cavalls?
Sí, l'alimentació està molt més definida, hi ha més dedicació en la millora genètica i el cavall ha millorat.
Quins problemes afecten els cavalls?
La comercialització i el fet de viure a una illa. A Menorca no es venen tots els cavalls que neixen i per a la gent de l'exterior els representa un inconvenient desplaçar-se per comprar un cavall. Hi ha criadors que tenen molts poltres i no els poden vendre. El nostre objectiu es promocionar més el cavall de raça menorquina, perquè venguin més compradors de fora.
Quina edat ha de tenir l'animal?
Per la meva experiència, la gent demana un cavall de tres o quatre anys mig ensenyat, que sigui comprar-lo i poder muntar tot d'una, és el que la gent demana més i és el que no hi ha. Els criadors no els poden mantenir per després regalar-los.
En quina mesura la crisi encara afecta la comercialització dels cavalls?
Pens que més o manco està igual que l'any passat. Hi ha gent que s'interessa, sempre hi ha compradors, però fer la venda és més difícil.
Quin és el prototip de persona que compra un cavall?
Normalment és gent que ja té altres cavalls, un club hípic, una ramaderia. Hi ha particulars, però és més difícil.
Per què el cavall de raça menorquina està valorat a la península o a l'estranger?
Són vàries coses, pel bot i per la capa negra. A més, el cavall nostre és més estilitzat.
Creu que l'ajuda de l'Administració pública al sector és suficient?
Sempre voldríem més ajudes. Rebem subvencions, clar que sí, per poder sobreviure. Cada any, al manco, intentam anar a una o dues fires a la Península o a l'estranger. Si tinguéssim més ajudes per al transport, que és el més car, podríem anar a moltes més.
Per altra banda, el cavall menorquí també és protagonista en diferents anuncis.
Sí, a l'anunci de la cervesa Damm en surten i també a l'anunci del rellotge Viceroy amb en Fernando Alonso. És una bona manera de promocionar el nostre cavall.
A quines fires han participat enguany?
Hem anat a Múrcia i Saragossa. Altres anys hem anat a Holanda, a Itàlia. Elegim fires que no hi hem anat mai per donar a conèixer el cavall a altres llocs.
On està més ben valorat el cavall?
A Itàlia i França. A Itàlia n'hi ha molts de cavalls, a molta gent li agrada el cavall menorquí.
Quin és el futur del sector?
Quan l'economia millori, també millorarà la venda dels animals. De moment està molt aturat, però hem de treballar per millorar la raça i la comercialització.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.