Xerrada. Kap va parlar de la influència de l’humor gràfic en la societat - Cris

TW
0

Anit va quedar clausurada l'exposició "Por una vida sin malos tratos" que durant el darrer mes ha estat exposada simultàniament a les sales de cultura de Sa Nostra a Maó i Ciutadella. Una mostra organitzada per la Fundación General de la Universidad de Alcalá de Henares, l'Obra Social Sa Nostra i la Direcció Insular de l'Administració General de l'Estat a Menorca, i que té com a objectiu la sensibilització ciutadana entorn a una problemàtica que afecta a tota la societat, i que és la violència de gènere, una xacra que es vol combatre a partir d'iniciatives com aquesta. A l'exposició s'hi han pogut contemplar un total de 144 obres d'humoristes gràfics de fins a 36 països, entre ells figures de l'alçada de Gallego y Rey, Mingote, Forges, Ricardo o Idígoras y Pachi. Un recull d'il·lustracions que arribava a Menorca després de recórrer ciutats de tota Espanya com poden ser Sevilla, Alacant, Santander, Vigo, Tarragona o Teruel, i d'altres europees com Lisboa, Sofia, Bratislava o Luxemburg.

La iniciativa es va tancar amb una xerrada al centre cultural de Ponent que duia per títol "Humor: arma d'intervenció social", a càrrec de l'humorista gràfic Jaume Capdevila "Kap" (Berga, Barcelona, 1974), que treballa en diaris com La Vanguardia o Mundo Deportivo.

En la seva intervenció vostè ha parlat de com intervé l'humor gràfic en la societat d'avui en dia...
Si, es tracte de posar de relleu la importancia de l'humor com a mètode o sistema per incidir en la realitat. L'humor no només és una cosa divertida i que pot fer gràcia pels seus dibuixets, sinó que és una arma per fer que la realitat millori. És difícil d'aconseguir però jo crec que es pot fer.

En aquesta exposició sobre la violència de gènere s'uneixen humoristes de tot el món per denunciar una realitat social. És reversible aquesta situació?
Jo crec que si. Pensar que l'humor gràfic pot canviar el món és una cosa realment pretensiosa, però pensar que no serveix per a res és desencoratjador, ens treuria les ganes de treballar. Gràcies a aquestes activitats que uneixen tants humoristes, cadascún amb les seves idees i la seva manera de plantejar les coses, el que fa és influir una mica en la societat. Una de les coses que més m'agrada de la meva professió és que quan jo faig un acudit, hi ha una persona que se'l llegeix durant un minut i que potser li fa una mica de gràcia i somriu durant tres segons. Jo he aconseguit que durant aquests tres segons aquesta persona sigui una mica més feliç. Així, al final d'una setmana la gent acumula uns quants minuts de felicitat, i al cap de l'any unes hores. I si la gent és feliç és millor, i si la gent és millor, el món serà millor. Realment, aquestes iniciatives serveixen perquè planten una llavor. No té un efecte immediat, però la llavor fa el seu efecte. S'han d'anar fent exposicions, s'han de publicar acudits als diaris, activitats contínuament. És un gota a gota, que si cau al mateix lloc, al cap d'uns anys fa una estalactita.

A vegades pot sorprendre que amb una simple il·lustració es puguin arribar a explicar tantes coses, potser més que amb un article d'una columna sencera...
L'humor és una gran eina, en general per a la vida. Si t'agafes les coses amb bon humor és molt millor, i a més és una cosa que te permet reflexionar a més de riure, perquè quan rius veus l'absurditat de les situacions. Però és que l'humor gràfic és fabulós, perquè uneix aquesta cosa tan potent com és l'humor amb uns valors estètics. El dibuix, en el fons, és una eina d'anàlisi, com ho és, per exemple, per a l'arquitecte que esbossa un edifici. El dibuix és un sistema d'anàlisi, per interpretar la realitat gràficament. A més, amb l'humor gràfic et pots saltar totes les normes del dibuix i pots dibuixar personatges caricaturitzats. L'humor gràfic permet unir humor i la interpretació del món, cosa que fa falta perquè el món cada vegada està més sonat, i va bé tenir capacitat d'anàlisi per tenir un pensament crític davant les coses que passen.

Un dels humoristes gràfics més importants espanyols, Forges, afirma que a través de l'humor gràfic és impossible mentir, que, per definició, tot el que il·lustra l'humor gràfic és cert. Ho comparteix?
No hi estic d'acord, jo crec que sí que és possible mentir, el que és impossible és no dir res, un dibuix sempre diu alguna cosa, l'humor gràfic mai és buit de contingut. Per exemple, en pintura. Un quadre pot ser molt maco però moltes vegades no vol dir res. L'humor gràfic sempre té una idea al darrera. Hi pot haver idees bones i idees dolentes, correctes i equivocades. Per exemple, a la Guerra Civil hi havia diaris que publicaven humor de dretes i d'altres d'esquerres. Cadascún d'ells deia la seva veritat, un defensant les seves idees del feixisme i l'altre les seves a favor del comunisme. En el fons, és veritat que la feina d'humorista és honesta perquè tu defenses el que tu creus, defensant les teves idees. Sí que l'humor requereix coherència, no admet trucs, has de ser coherent en el missatge.