Es Mercadal. La interacció entre els assistents és una de les claus de l’èxit d’aquestes jornades, juntament amb els professors que les imparteixen - Javier

TW
0

Les IX Jornades de Creació Literària es dediquen aquest any al gènere del conte a càrrec de Joan Pinyol. Es celebren durant tres dissabtes, van començar ahir, as Mercadal i compten amb una assistència de 12 alumnes, la majoria dones. Sota el títol "Tu que pots, vés amb conte!", la proposta pretén ser un taller pràctic i engrescador amb exercicis continus per tal de convidar els assistents a la realització immediata de contes al llarg de les tres jornades posant en pràctica alguns consells primordials.

Les Jornades de Creació Literària, que s'organitzen una vegada més arran del Premi de Creació Literària que convoquen el Consell insular, l'Obra Social Sa Nostra i el diari "Menorca", gaudeixen d'una bona acollida entre els assistents molts dels quals repeteixen l'experiència des de fa ja anys.

El professorat i la seva manera d'abordar les classes des de la pràctica és un altre dels atractius que contribueix a la millora de l'escriptura dels amateurs i sobretot sempre respectar-los l'estil propi, només s'han de donar alguns consells, com apunta el professor. Joan Pinyol imparteix les jornades per segon any consecutiu, havent impartit tallers de contes en altres ocasions per encàrrecs d'ajuntaments catalans. L'any passat a Menorca va dedicar el taller el gènere més curt del microconte amb un resultat satisfactori, pel que comentà ahir quan destacà algunes obres que considerà realment bones. Pinyol és professor de literatura catalana i ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació a més de ser autor de llibres com "Balancí d'onades" (1994); "Avinguda Capri" (1999); el delirant "Noranta-nou maneres de no viure encara a la lluna" (Premi Vila d'Almassora, 2000) o l'últim, "Glops" per citar-ne alguns de molts altres.

La tensió és el que no s'ha de perdre mai segons Pinyol en el conte i el final ha de ser sorpresa. "El lector vol veure el conflicte d'un altre per morbositat" comenta Pinyol, pel que el conte ha d'escriure's amb intensitat, la trama ha de reduir-se a un sol episodi, un protagonista i un moment concret, "és una fotografia subjectiva de la realitat que es vol reflectir", comenta. Després de gestar la idea i la trama i donar forma a les adorables criaturetes, a les que es refereix en al·lusió als personatges, cal tenir en compte les distintes formes narratives sempre seguint l'estil propi, adequar el to de la narració, el temps narratiu i preveure el desenllaç decisiu per a la història. "El lector accepta la mentida necessària", diu Pinyol, "i les expectatives del lector es poden trencar". Per aquest motiu, provoca els escriptors perquè practiquin amb exercicis com el de començar per un final que se'ls és proposat; escriure una història seguint la tècnica del binomi fantàstic que consisteix en crear una història a partir de dues paraules que no tenen res a veure l'una amb l'altra, o fer-los viure una pluja d'imatges en pantalla per tal de crear el conte. La qüestió, provocar la creativitat, perdre la por i tenir mitjans per combatre el possible bloqueig així com el pànic al foli en blanc.