Presentació. Membres de l’Ajuntament i del Col·legi d’Arquitectes. - Gemma

TW
0

La sala d'exposicions del Claustre del Carme de Maó acull aquesta tarda a les 20 hores la inauguració de l'exposició retrospectiva "Josep Claret, Arquitectura a Menorca 1939-1957". Aquesta mostra, que impulsa l'Ajuntament de Maó i el Col·legi d'Arquitectes, pretén apropar els ciutadans a les etapes menys conegudes de l'arquitecte a través de plànols originals dels projectes més interessants que l'arquitecte va desenvolupar a Menorca, a més de documents originals del Pla Claret de 1945, és a dir, el primer document d'ordenació urbanística de la ciutat.

Josep Claret és natural de Girona però "nosaltres el considerem maonès ja que la ciutat no s'entendria sense Josep Claret", ha explicat el batlle de Maó, Vicenç Tur.

L'arquitecte va recalar a Menorca com a capità de l'aviació de l'exèrcit republicà l'any 1938 per construir una pista d'aterratge a la carretera de Sant Lluís. Acabada la guerra, Claret va quedar a l'Illa i treballà a les ordres del nou govern fins l'any 1955 exercint d'arquitecte municipal a Maó, Alaior, Ferreries i Es Mercadal. A Maó va projectar obres tan emblemàtiques com la costa de Ses Voltes i les seves escales a l'hotel Port Mahón o la transformació de l'antic Palau Mercadal en l'actual biblioteca pública de la ciutat.

El comissari de l'exposició i alhora membre del Col·legi d'Arquitectes, Joan José Gomila, ha apuntat que l'exposició inclou la trajectòria arquitectònica de l'artista, la urbanística així com la seva importància en l'arquitectura turística que comença a aparèixer a Menorca en aquell moment.