Vicens. L’encontre amb el públic illenc serà avui a les 20 hores - A.V.

TW
0

L'Ateneu de Maó acull aquesta tarda a les 20 hores una lectura de poesia marcada per la professionalitat de l'autora i la sensibilitat de les seves paraules. Serà l'escriptora mallorquina Antònia Vicens i Picornell (Santanyí, 1941) qui endinsi els assistents en un món literari i els apropi a temes com la infantesa, la duresa de l'aprenentatge, l'amor i la mort. La lectura versarà sobre la seva darrera publicació "Lovely", el primer llibre de poemes que publica.

Després de 40 anys creant i publicant llibres de narrativa, ha decidit donar forma i color a les rimes i els versos, no és així?
Amb la poesia vaig viure una experiència màgica. Mai abans havia publicat un vers fins que un matí em vaig despertar ansiosa de versos i vaig començar a escriure de forma gairebé febril. D'aquesta experiència ha nascut "Lovely". La narrativa és un gènere molt cercat, en el meu cas, mentre que la poesia et cerca i hi has d'estar molt atenta.

Quan comença en vostè la passió per la literatura?
Des de petita jo ja volia escriure en un món de postguerra on no hi havia llibres ni biblioteques, però la meva dèria era agafar la realitat i els somnis per entendre'ls, descobrir perquè estem en aquest món. La meva manera de fer-ho era a través de les paraules.


"39 graus a l'ombra" ha estat una de les seves obres cabdals, obtenint el premi Sant Jordi.
Recull una realitat que a mi em va xocar molt fort. Jo marxava d'un poble a una cala i en lloc de trobar felicitat em vaig trobar amb un turisme trist, amb alemanys que ploraven les morts dels seus familiars, excessos i obrers explotats en soterranis. L'obra reflecteix aquest món de la gent que cerca la felicitat però arrossega rauxes de dolor.

Amb aquests temes d'actualitat, de denúncia social i de conservació de la llengua autòctona, ens trobem davant una literatura que parla d'història?
He intentat fer literatura però també documents. Per exemple, "Ungles perfectes" reflecteix un tema rabiós, unes dones que cerquen la felicitat a través del diners fàcils. No és un document però sí que intent que la realitat faci de mirall. M'agrada treballar amb el temps present i m'agrada també que el text sigui art.

Ens sorprendrà aviat amb alguna publicació nova?
Vull publicar una 'short story' que parla d'un home que viu en un món de tanta misèria econòmica, espiritual i moral que es converteix en un llop per als homes. Mai havia despullat tant a una persona. També tinc començat un altre llibre de poemes.