Jordi Salvadó Rius

TW
0

Autofitxa
Som en Jordi Salvadó Rius, vaig néixer a Reus (Tarragona) el3 d'agost de 1976. Som Mestre especialista en Educació Musical per la Universitat Rovira i Virgili (1999) i de professió mestre de música, bateria i percussionista.
Entre les aficions m'agrada jugar a pàdel, a golf, a futbol, viatjar...
Venc a Menorca per oferir un curs destinats als aficionats al flamenc, per a qui vulgui aprofundir en el seu coneixement, especialment del compàs. Serà a l'Escola de Ballet Ute Dahl dissabte 30 de 17 a 20 hores i diumenge al matí.


En què consisteix el compàs flamenc?
El compàs flamenc és una amalgama entre diversos compassos diferents, amb molta riquesa rítmica. És fruit de l'herència del folklore de tota la península, de la tradició que els gitanos van portar des de l'Índia fa segles i evidentment també de l'herència que el poble àrab va deixar entre nosaltres. Aquesta barreja es va anar composant i modificant a través dels anys i del saber popular fins arribar a establir unes pautes que durant el segle XX ja s'han posat per escrit, ja que anteriorment era un art absolutament oral.


I el curs que oferirà, quin contingut té?
S'analitzaran els principals pals del flamenc, per tal que qualsevol alumne, en acabar el taller, sigui capaç de distingir-los i entendre'ls, tant a l'hora d'escoltar-los com de ballar-los. Després d'aquesta feina, que es basarà en explicacions en PowerPoint, audicions actives i treball individual i per grups, continuarem amb unes breus anàlisis dels principals tocs per palmes, també per a ser capaços de distingir els pals segons les palmes que hi sonen, i per a poder acompanyar discs i festes on es toqui flamenc. Finalment, es donaran també petites pinzellades de tècnica bàsica de "cajón" flamenc, de cara a poder tocar amb una mínima solvència en qualsevol festa o esdeveniment on soni flamenc.


Es dirigeix a un públic en concret?
El taller és força general, ja que es tracta d'una introducció al compàs. Es dirigeix, així, tant a ballarins en general com a aficionats al flamenc que tinguin ganes de reconèixer i entendre els diversos pals i compassos. El nivell de coneixements sobre flamenc que es pot tenir a l'iniciar el curs pot ser perfectament de zero, així que des d'aquí aprofito per animar a tots aquells que no tinguin clar si apuntar-s'hi per por a trobar-se amb un nivell molt avançat. Es partirà de zero en aquest estudi i de ben segur que tots acabarem coneixent molt millor aquest meravellós estil.


Quins són els beneficis que pot aportar el flamenc?
El flamenc és una connexió directa de l'ànima amb l'angoixa humana. Seria l'equivalent al "blues" dins el nostre context sòcio-cultural, de manera que quan un és atrapat pel flamenc tindrà, per la resta de la seva vida, un company de viatge pels millors i pitjors moments. Cal tenir en compte que és una expressió artística que es manifesta a través de la dansa, de la interpretació musical i de la veu humana, de tal manera que sigui per un costat o per l'altre és molt fàcil que ens poguem sentir copsats en sentir-lo i cal tenir en compte que si ens atrapa ja no en voldrem sortir mai!.