Llorenç Pons, Juan Ponce y Emilio Sales protagonitzaren el pregó de Sant Martí amb records, anècdotes i vivències. | Josep Bagur Gomila

TW
0

El primer toc de tambor i fabiol, interpretat pel fabioler Francesc Gomila Pons en un emotiu silenci col·lectiu, encetà les ganes de les festes de Sant Martí de tot el poble des Mercadal, que esclatà en un efusiu aplaudiment. La festa del patró es viurà els dies 18 i 19 de juliol, però aquest dilluns la plaça Constitució s'omplí per viure una vetlada que anuncià les festes, amb la presentació de la Junta de Caixers i el pregó de Sant Martí.

Josep Pons, gestor de Cultura, va ser el conductor de l'acte, protagonitzat per tres persones molt especials al municipi: els mestres d'escola jubilats Llorenç Pons, Emilio Sales y Juan Ponce.

Va ser un pregó original, on el presentador introduí la trajectòria personal dels tres homenatjats: professionals de l'ensenyament nascuts as Mercadal i que van acabar la seva etapa educativa al poble que els va veure néixer. Fins i tot el batle, Francesc Ametller, va ser un dels seus alumnes, com va reconèixer durant la seva breu presentació.

Noticias relacionadas

Qui as Mercadal no recorda a algun dels tres mestres? Els pregoners han educat i format a generacions de joves, ensenyant-los en les assignatures de rigor però també inculcant-los valors humans i de convivència.

Josep Pons exercí de mestre de cerimònies, formulant preguntes que anaven responent els tres, en un original format de pregó, ple de records, anècdotes i vivències en les que el públic es sentí identificat. Hi va haver moments emotius i d'altres que despertaren els somriures del públic. Tot i ja ser jubilats, els tres pregoners explicaren com viuen la festa avui dia, recordant aspectes del Sant Martí d'altres temps, però amb la mateixa il·lusió de sempre.

Música i el primer gin

El pregó finalitzà amb l'espontani aplaudiment del públic. A continació la Banda de Música des Mercadal interpretà diverses peces festives i l'Ajuntament convidà al popular gin amb llimonada. Es Mercadal donà per inaugurat el programa festiu de Sant Martí, amb tantes ganes d'encetar-lo com de viure'l.