TW
0

Les festes tradicionals de Menorca fan aturada aquests dies as Castell, que viu des d'ahir amb intensitat la celebració en honor a Sant Jaume. Ho va fer, amb una primera jornada plena d'alegria pels carrers del poble i amb cavalls i cavallers com a grans protagonistes.

L'ambient festiu que es venia percebent els darrers dies s'accentuà a primera hora del matí, quan l'Ajuntament oferí el tradicional berenar, no només als caixers i cavallers que participen a les festes d'enguany, sinó també als que ho feren en anys anteriors.

Després del berenar a la Plaça des Mercat, a les 10 hores es va celebrar el primer toc de fabiol, davant l'Ajuntament. Allà, el fabioler Antoni Sans va sonar per primera vegada el tambor i el fabiol. Va ser l'esclat de joia que tothom esperava.

Amb la festa iniciada oficialment, la junta de caixers es va encarregar d'anunciar l'inici de la festa pels carrers del poble, visitant entitats i associacions per convidar-les a participar d'aquests dos dies de celebració.

La qualcada
No eren encara les quatre del capvespre quan el fabioler iniciava el replec. I una estona després entraven en acció els gegants i els cap-grossos, acompanyats pels membres de la Colla de Geganters i Grallers des Castell i dels Geganters de Maó. I amb ells, els integrants de l'Associació de Músics de Menorca, que completaren el cercavila mentre s'anava formant la qualcada.

La missa va començar amb tot just vint minuts de retard sobre l'hora establerta de les set del capvespre, i es va allargar fins les vuit, quan va sortir la comitiva de l'església per dirigir-se ja cap el jaleo.

Les grades instal·lades a banda i banda de la plaça eren ben plenes, així com també els seïents destinats a gent major col·locats davall la balconada de les Cases Consistorials. Tot era a punt per iniciar l'acte més espectacular d'aquesta primera jornada festiva.

El jaleo va començar a les 20.45 hores, quan el caixer batle Lluís Camps i sa Capellana Joan Miquel Sastre arribaren davant els músics. Tota l'atenció es concentrà sobre l'arena, on els cavalls s'alçaren al ritme de la música davant els braços d'un bon nombre de bergants, mentre la gentada que observava des de tots costats, immortalitzava l'espectacle amb desenes i desenes de càmeres.
gloriós sant jaume

Avui, la fabiolera Cristina Fullana iniciarà el replec a les 7.45 hores, i només quinze minuts després els gegants i les colles de geganters des Castell i Maó sonaran la Diana Florejada.

La comitiva partirà de l'Ajuntament cap a la Missa de Caixers, que començarà a les 11 hores. En acabar, es farà Sa Davallada i damunt les 13 hores començarà el jaleo. Ja el capvespre, les corregudes, a les 20 hores.