Moment de la pel·lícula «L’Estrangera», dirigida i documentada per Abril Vila.

TW
1

El Teatre des Born de Ciutadella es transforma aquest diumenge en l’escenari on alguns dels joves més prometedors de l’actual escena audiovisual menorquina mostraran els seus darrers treballs.

L’elenc, format per la ciutadellenca Abril Vila («L’Estrangera») i els maonesos Miquel Gomila («Mikado») i Arnau Cloquells («Mar Pla»), traslladaran al públic les seves vivències d’una forma innovadora i única, deixant marcada la seva empremta amb un estil molt característic.

Descobrint el sol naixent

Primer, Abril Vila presentarà «L’Estrangera», un documental de 45 minuts centrat en la seva estada a la Xina. En especialitzar-se en Direcció Documental a l’ECAM (Escola de Cinema i Audiovisuals de Madrid), va presentar el seu primer treball acadèmic: el curtmetratge «Marillu» (2018). Un any més tard va codirigir «Yo soy la otra» amb tres alumnes més de l’escola. Aquest darrer film va ser seleccionat en diferents festivals arreu del món, emportant-se el primer premi en el Magma International Short Fil mFestival, celebrat a Acireale (Itàlia).

Una vegada finalitzats els seus estudis a Madrid, Abril va sortir totalment de la seva zona de confort anant-se’n a viure a Pequín l’any 2019. «L’Estrangera», centrat en el mes de gener de 2020, conté imatges gravades durant l’inici de la pandèmia de covid al país asiàtic. En aquell moment, Abril passava la Festa de la Primavera (l’any nou xinès) amb la família de Shu, el seu amic i company de pis. Així doncs, es trasllada fins al petit poble de Tongguxiang, a 18 hores en tren.

Abril narra com va trobant el seu espai entre converses i passejades, agafant així la confiança suficient per enregistrar imatges improvisades i senzilles d’aquest gran moment vital.

Arnau Cloquells, a un moment del documental «Mar Pla».
Arnau Cloquells, a un moment del documental «Mar Pla».

Dues grans històries

En segon lloc, Miquel Gomila exposarà el curtmetratge de 15 minuts titulat «Mikado», en el qual explica la història d’un basc jubilat que va trencar el seu DNI i el va substituir per la creu de Crist, canviant també el seu nom pel de la locomotora que el va enamorar quan tenia sis anys.

A través del seu viatge, descobrirem el significat de la locomotora, les curiositats que amaguen les parets de casa seva i el seu passat a l’hospital en què treballava. I és que les obsessiones d’aquest personatge representen una via d’escapament al capitalisme i les seves utopies, les esperances que hi queden.

Escena extreta del film «Mikado».

Especialitzat en guió i direcció després d’haver cursat el grau en Mitjans Audiovisuals al Tecnocampus de Mataró, Miquel ha elaborat feines de fotografia documental, ha treballat en la sèrie «Menorquins» (2021-2023) d’IB3 i ha escrit, dirigit i produït la websèrie «Inexperts» (2022). Guanyadora del Premi de Difusió de Projectes en Català de projectes col·lectius de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, va comptar amb el muntatge i postproducció dArnau Cloquells, qui també va treballar amb Miquel a la sèrie «Menorquins».

En aquesta ocasió, Cloquells és el protagonista i realitzador de «Mar Pla», un film de 14 minuts centrat en una cinta VHS d’un viatge dels pares d’Arnau a les Maldives fa més de 25 anys. Després de la recent pèrdua de la seva figura paterna, el protagonista decideix tornar al mateix lloc de la mà de la seva mare i la seva germana, intentant trobar sentit a la pèrdua. Així, el viatge explica la història familiar a través d’un muntatge paral·lel entre arxiu i el temps real, i tracta el dol des d’una perspectiva molt quotidiana.