La web és el resultat d'un ajut per a la realització d'investigacions de tipus històric, artístic, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, historicoindustrial, antropològic i etnològic i que contribueixen al millor coneixement passat de l'Illa i a la conservació del seu patrimoni històric, mitjançant una convocatòria realitzada el 2020.
Apartats
El portal web «Menorca, educació i cultura: el pas del temps» inclou diferents apartats en què el lector trobarà un ampli ventall d'informació, des de documents emprats pels mestres al llarg de diferents èpoques fins a un fris cronològic, en què apareixen les principals fites i personatges del sector educatiu.
El primer apartat tracta sobre documents i estudis de la història de l'educació a l'Illa; el segon està format per articles publicats en diferents revistes d'història de l'educació referits a l'Illa; el tercer tracta de les activitats i exercicis escolars que permeten l'anàlisi de la pràctica educativa i, a la vegada, representa un homenatge a centenars de persones anònimes que van passar per les aules; el quart és un fris cronològic comprès entre 1802 i 1970 que contextualitza fets i personatges de la història de l'educació des de la perspectiva local fins a un enfocament europeu i mundial, relacionant fets i situant les característiques genèriques de cada període històric. Pretén ser una eina de referència, actualitzada i interrelacionada; el cinquè inclou dades, fets i persones per reflexionar sobre el món educatiu, social i cultural; el sisè és el fons documental amb referències i bibliografia, enllaços a webs i arxius públics; el setè és una mena de bústia per remetre aportacions, comentaris i valoracions que esdevenen una font fonamental per mantenir la pàgina viva; i el vuitè inclou les eines del mestre, amb els documents emprats pels mestres per preparar les seves classes, en aquest cas unes llibretes dels mestres Conchita Comas Camps i Andreu Bosch.
1 comentario
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Interesante y muy meritorio el trabajo de recopilar y preservar materiales para la historia de crucial actividad., que es la Educación. Pero buceando , aunque con poco tiempo invertido, noto lagunas que creo importantes en las investigaciones del Doctor Alzina, aunque él mismo ya advierte que no ha podido encontrar otras fuentes. Cuando aporta crónica sobre la Sociedad de Socorros Mutuos El Porvenir de la Vejez, de Alayor olvida que de lo que se trataba era de crear una Caja de Subsidios Mútuos sobre la base de ahorros mediante aportaciones periódicas de cara precisamente a la Vejez de sus socios. La Guerra Civil y la enorme inflación subsiguiente dieron al traste con el poder adquistivo de los pequeños ahorros apuntados al céntimo . Su último presidente había sido Sebastián Timoner, funcionario/secretario que fue del Ayuntamiento de Alayor y los libros de contabilidad, listas de socios, etc.quedaron custodiados por su sobrino. En cuanto a estudios para maestro creo que se olvida del mahonés Damián Vidal, algunos de cuyos trabajos, esquemas y guías para clases práticas son aun hoy de gran valor pedagógico. Fue Director de las escuelas de sa Pobla, en los años 40's( donde también creo una especie de caja de ahorros para escolares, lo que coincide como tema tópico con el historiado maestro Comas) y despues fue el Inspector y Director de todo el conjunto escolar de Tarrasa, de primaria y creo que Secundaria, ya en los cincuentas. en Cataluña. En Mahón era "en Damiá de s'Hort d'en Mota,", como indentificación de saga familiar.