«Volem posar en valor el jaciment i fer-lo accessible a la gent, sense alterar la fisonomia del paisatge», explica l'arqueòleg Simón Gornés des de l'empresa Menorca Natura, Turisme i Cultura, que s'encarregarà de posar en marxa i gestionar la iniciativa en col·laboració amb els propietaris de la finca.
Itinerari didàctic
El parc funcionarà de maig a setembre, i inclourà la creació d'un itinerari didàctic i mediambiental que comptarà amb nous cartells informatius i recursos didàctics, i també s'habilitarà una zona d'aparcament, perquè ara mateix els cotxes s'han d'aturar al camí d'accés. «Explicarem per què aquest tipus de monuments funeraris són situats allà on són, i farem un recorregut pel món funerari de l'edat del bronze», avança Gornés, que explica que el funcionament del nou parc serà similar al dels jaciments de Torralba d'en Salort i Talatí de Dalt.
El projecte s'adreça al públic general i tindrà un enfocament pedagògic, encaminat a facilitar la interpretació del patrimoni històric i mediambiental, i a difondre els valors de preservació i conservació del patrimoni prehistòric, etnològic i paisatgístic de l'Illa. Segons expliquen des de l'empresa promotora, el projecte també inclourà la casa senyorial del lloc de Rafal Rubí, d'estil modernista, així com els diferents elements patrimonials de la finca, com una pedrera o un bouer, que permetran mostrar la gestió ancestral d'una finca tradicional de Menorca.
Els promotors preveuen la instal·lació d'un centre de recepció a l'accés del camí de Rafal Rubí, on els visitants hauran de pagar l'entrada i rebran informació sobre l'itinerari que podran seguir per l'interior de la finca. Si els visitants opten per fer la visita pel seu compte, rebran un fulletó informatiu amb un plànol, i també podran optar per llogar una audioguia, a través de la qual podran accedir a informació detallada sobre els béns arqueològics, etnològics i naturals de la finca. La informació estarà disponible en diversos idiomes, i també es podran concertar visites guiades per a grups.
A més, s'habilitarà un punt de venda de records relacionats amb la visita, així com de llibres i guies sobre Menorca i el seu patrimoni arqueològic i etnològic.
Simón Gornés assegura que el projecte es va començar a tramitar el setembre del 2016, i ja compta el vistiplau de la Comissió de Medi Ambient de les Balears i amb els informes corresponents de l'àrea de Patrimoni del Consell Insular, i només manca la llicència definitiva de l'Ajuntament d'Alaior.
8 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Excelente iniciativa. La gestión privada es muy superior a la publica y ademas mucho mas economica y respetuosa con el medio ambiente.Espero que ahora no habra escusa para finalizar correctamente el cruce de caminos con la General con un buen nudo a distinto nivel como en Alayor. Enhorabuena al Consell y al Ayuntamiento por trabajar juntos por el progreso de la economia y el libre mercado en Menorca.
No u se, pero, me fa mala olor, no vull ser mal pensat, pero casi segur que tot aixo esta ben subvenckonat, per poder tenir una mica mes de pressio en es tema des ponts, esta bestant clar que un NO s inunda i s altre d impacte mes be poc, pero si desde dins poden fer informes a mida i altres magarrufes esteim ben llests, ponts enterra i endeutats i enderrerits de per vida, ala, disfrutau de lu triat.
Hace meses leí un comentario en este mismo periódico que decía que el propietario del terreno donde están las navetas se había espabilado e iba a cobrar entrada por visitarlas. Creía que era una broma, casi nadie conocía su existencia hasta que salieron los de Martín i bella. Ahora ya veo que no. Lo último que se me hubiera ocurrido es que fuera Simón Gornes quien estuviera detrás de la "ocurrencia". Tirando de " amiguetes" para montar un "negociete"? Que pena...
Criticar desde el sillon de casa es muy facil y muchos de los que lo hacen tienen mucho que desear como una señora que siempre critica pero que deja en la via publica la caquita de adorable perrito.
Supongo que primero daran una solucion al nudo??Curva + cambio de rasante.
una manera muy delicada de decir: A PAGAR PARA VISITAR negocio para el propietario y la empresa que lo explote
Justamente ahora, nunca se habia hecho caso a esas navetas, claro, asi tendran una buena escusa para tirar los pentes de la carretera. Cuanta hipocresia !!!!!
Se supone que antes limpiarán los cientos y cientos de m3 de escombros de la CARRTERA INTERRUPTA, pues llevan años amontonados justo al lado de los terrenos de las Navetas. Supongo que antes arreglarán el vial (no me atrevo a calificalo de CARRETERA) de Rafal Rubí que conecta con el Camí den Kane y me refiero a su lamentable pavimento y anchura. ¿El pretendido y necesario parking, tardará tanto como el de Favaritx en obtener TODAS las licencias y ejecutarse?. Se le pedirá al predio de enfrente que no tire PURINES en la zona?..es que un servidor pasa y sufre muy amenudo todas estas deficiciencias de dicho vial o camino. Hala fil a agulla que hi falta gent senyors del CONSELL. Me temo que con lo que hay en el CONSELL no lo vamos a ver realizado. Pero....vam si hi ha sort !!!