Els anys 60 i 70 es va extreure molta colada estalagmítica i els darrers temps han crescut molt les visites.

TW
2

La Cova Polida, al Barranc de Binigaus, ja no es pot visitar. Fa tot just dues setmanes que el Servei de Protecció d'Espècies del Govern balear ha instal·lat unes barreres horitzontals a l'entrada de la cavitat, per evitar l'accés al seu interior i afavorir així la repoblació de ratapinyades, per intentar que espècies com la de peus grossos, que estan en perill d'extinció, la puguin repoblar i creixi la seva població.

El passat mes de febrer, el Govern va aprovar el Pla de Recuperació de la rata-pinyada de peus grossos (Myotis capaccini) i de Conservació de Quiròpters Cavernícoles de les Illes Balears (Pla Balcells). Un protocol que contempla diverses mesures, com el tancament permanent de diverses coves a tot l'arxipèlag, entre elles la Cova Polida.

Segons explicava ahir el cap del Servei de Protecció d'Espècies del Govern, Joan Oliver, «fa quinze dies  que s'ha tancat la Cova Polida», amb un sistema de «barres horitzontals que permeti el pas de les rata-pinyades». Així, a partir d'ara s'inicia una fase de «seguiment per veure com evoluciona». «Es deixarà un temps, i cada mes visitarà la cova un tècnic», per comprovar si el tancament ajuda a que les ratapinyades tornin.

Es sap que a la Cova Polida hi havia colònies mixtes formades per diferents espècies, com la de peus grossos (Myotis capaccini), de ferradura grossa (Rhinolophus ferremequinum), de ferradura petita (Rhinolophus hipposideros) i de cova (Miniopterus schreibersii). A més, segons Oliver, «les coves més bones (per intentar la repoblació) són al sud de Menorca».