Ahir dematí, l’arqueòleg del Consell, Simón Gornés, i Ángela Rojas, van visitar el poblat de Montef | Gemma Andreu

TW
0

La tècnic responsable de l'elaboració de l'expedient que es presentarà davant la UNESCO perquè Menorca esdevingui Patrimoni de la Humanitat, Ángela Rojas, és aquests dies a l'Illa per participar en diverses conferències i presentacions, com la jornada formativa que té lloc avui a la seu de l'Institut Menorquí d'Estudis, destinada a professionals dels sectors turístic i educatiu i a tècnics de Cultura dels ajuntaments. Però no és l'únic motiu, ja que aquesta arquitecta especialitzada en conservació de patrimoni, està visitant nombrosos jaciments i monuments talaiòtics, per completar l'informe que està elaborant, juntament amb els tècnics del departament de Patrimoni del Consell.

La consellera de Cultura, Patrimoni i Educació, Maruja Baíllo, apuntava ahir que es preveu que «l'esborrany de l'informe que es presentarà davant la UNESCO es pugui entregar a Madrid el setembre o l'octubre». Un treball que està ja en la seva darrera fase, i que ha requerit que Ángela Rojas visiti l'Illa per «acabar de perfilar l'esborrany, visitant els jaciments» i recollint les dades necessàries. Una informació que s'inclourà al document, junt amb la feina que es fa des del departament de Patrimoni (la cartografia i les fitxes dels monuments, entre d'altres).

La tècnic cubana va explicar que «el que fem ara és veure els detalls» dels monuments, que serviran per «poder acabar les precisions, la presentació final i el disseny, per poder-lo entregar a París, el gener de 2016».

En relació a les millores que s'haurien de fer als jaciments, l'arquitecte no va precisar actuacions concretes, però si indicà que «tots els expedients impliquen un pla de gestió i un estudi de l'estat de conservació». Així, afirma que «s'analitzen i es consideren les accions que s'han de dur a terme a cada indret». Tot i així, i referint-se també a la conservació dels monuments, Rojas considera que «els de Menorca són indrets arqueològics, i estan tot lo bé que poden estar, per la seva antiguitat». I és que, tot i que la responsable de l'expedient creu que «un monument mai està en un estat de conservació òptim», sí que opina que els de l'Illa presenten «un estat de conservació bastant bo».