TW
0

E l passat 26 de juny, Àngel Sala, director del Festival Internacional de Cinema de Catalunya, presentava a Barcelona la programació del que serà el proper Sitges 2012, que es celebrarà entre el 4 i el 14 d'octubre a la vila catalana... El "Culturàlia" tindrà accés, mitjançant aquest il·lusionat incrèdul, a aquesta 45ena edició que dibuixa, al seu cartell, l'ombra d'un imaginari apocalíptic, amb la torre de l'església de Sitges mig en runes i mig ensorrada a la platja, com si es reproduís la imatge final del clàssic ficcional 'El Planeta de los Simios'... Evidentment, el festival es centrarà aquest any en el concepte de la fi del món "2012, any de crisi econòmica i espiritual, dels nous bruixots de coll blanc i corbata que ens menen somrients com macs als freus, del retorn a l'espasa de Damocles nuclear, del 'finis hominis' romà gravat a la roca d'un temple maia. I tot enregistrat en un aparell de 4x2 cms"...

Sala va presentar, el matí de dimarts, un avançament d'una programació "de moment tancada al 60 per cent", però que ja endevina una nova aposta pel fantàstic català i la tradicional exposició internacional de sempre... De fet, per obrir aquesta festa del cinema, s'ha escollit la producció catalana 'El Cuerpo' del debutant Oriol Paulo, un thriller psicològic ple de suspens i protagonitzat per Belén Rueda, José Coronado, Hugo Silva i Aura Garrido... Es tracta d'una producció de Rodar y Rodar, Antena 3 Films, Televisió de Catalunya i Canal +, distribuïda per Sony Pictures Releasing d'Espanya, i que, tot i ser un dels films més esperats de la collita nacional de l'any, no pot evitar una certa sensació de 'déjà vu' inaugural, especialment si recordem 'Los Ojos de Julia' (Guillem Martínez, 2010) i 'El Orfanato' (Juan Antonio Bayona, 2007), altres films inaugurals amb idèntic plantejament comercial i mateixa actriu protagonista.

El cinema català serà també protagonista
a la Secció Oficial del festival, amb dos títols
que optaran al Premi a la Millor Pel·lícula...

El cinema català serà també protagonista a la Secció Oficial del festival, amb dos títols que optaran al Premi a la Millor Pel·lícula... El primer és 'Insensibles', òpera prima de Juan Carlos Medina, una faula fantàstica, apassionant, que enfonsa les seves arrels a la Guerra Civil espanyola i que protagonitza Àlex Brandemuhl; i el segon, 'El Bosc' d'Óscar Aibar, basada en un relat d'Albert Sánchez Piñol que el mateix autor ha adaptat per a la gran pantalla i que protagonitza l'actor nord-americà Tom Sizemore i again Brandemuhl... Dins el ventall variat i ampli de la collita fantàstica internacional d'aquest any es podran veure les darreres apostes de directors com David Cronenberg, amb 'Cosmópolis', protagonitzada per Robert Pattinson i basada en una novel·la de Don DeLillo, que es va poder veure a la darrera edició del Festival de Cannes; també va estar a La Croisette Leo Carax amb l'aclamada 'Holy Motors', un bonic homenatge a l'imaginari cinematogràfic europeu; Tsui Hark i la seva epopeia en 3D 'Flying Swords of Dragon Gate', un dels grans èxits locals a Xina; i la fillíssima Jennifer Lynch, guanyadora del Festival del 2008 amb 'Surveilliance' i que torna amb un relat aterridor sobre un serial killer titulat 'Chained'.

Sitges 2012 donarà també cabuda en aquesta Secció Oficial al cinema de gènere més esperat pel públic, com són les produccions nord-americanes 'Sinister' d'Scott Derrickson, en el que Ethan Hawke s'enfronta a un terrorífic cas paranormal, o a dues propostes que renoven l'imaginari del Mal, com és la producció de Sam Raimi 'The Possesion', dirigida per Ole Bornedal (un habitual a Sitges) i 'Lovely Molly', la nova pel·lícula d'Eduardo Sánchez, un dels perpetradors d'aquella 'The Blair Witch Project' (projectada a Sitges l'any 1999)... Cal destacar també dos autors, la tornada dels quals esperaven tots els amants del gènere: Pascal Laugier, responsable de la polèmica 'Martyrs' (2008), que presentarà la seva impactant 'The Tall Man', protagonitzada per Jessica Biel, i l'indiscutible director de culte Don Coscarelli ('Phantasma' de l'any 1979)que portarà la seva esperada 'John Dies at the End', amb Paul Giamatti al capdavant del repartiment.

Destacar el darrer gran èxit a Sundance i una de les sorpreses a l'actual cartellera dels Estats Units com és la comèdia de ciència ficció 'Safety no Guarenteed' de Colin Trevorrow, i també la negríssima comèdia britànica 'Sightseers' de Ben Wheatley (el realitzador de l'aclamada 'Kill List' a l'edició de l'any passat), una de les sensacions de la darrera Quinzena de Realitzadors a Cannes... El Festival també acollirà la presència obligada de l'apocalipsi en aquest any marcat per la fi dels temps amb la violentíssima 'The Day' de Douglas Aarniokoski, o el film de segments coreans 'Doomsday Book', codirigit per Kim Jee-wong i Yim Pil-sung. El cinema coreà, omnipresent a Sitges cada any, serà representat també a la Secció Oficial per 'Nameless Gangster' de Jong-bin-Yun, una de les sorpreses al box-office del seu país enguany i un autèntic tour de force del seu protagonista Choi Min-sik (l'inoblidable 'Old Boy',of course).

Entre les novetats a destacar, Àngel Sala va explicar que s'estrenarà una col·laboració amb el canal 3XL per a explorar el fantàstic de la BBC, amb sèries com la mítica 'Doctor Who' i produccions que s'han convertit en culte instantani a tot el món com 'Misfits', 'Psychoville' i 'The Fades'... Igualment, s'ha arribat a un acord amb el portal de cinema on-line Filmin per a l'estrena per internet d'algunes de les pel·lícules que es projectin al festival, tot just dies després de la seva posada de llarg a la vila del Garraf. Als propers dies s'anirà coneixent la resta de la programació, així com homenatges, convidats confirmats i la llista de cintes llatinoamericanes que es podran veure al festival, un altre plat fort a Sitges... Sala també anuncià la celebració dels 20 anys de 'Reservoir Dogs' i l'homenatge a Quentin Tarantino 'com a generador d'una nova corrent que ha renovat el cinema de culte. A més, la pel·lícula es va estrenar a Espanya al nostre festival'.

Tot i els temps que ens han tocat viure, el director del festival assegura que treballen per a superar les xifres de l'any anterior: 64.000 entrades venudes, 130.000 espectadors i 450 mitjans de comunicació acreditats d'arreu del món, entre els quals s'hi troba aquest diari... Ambició i ganes de començar... Els primers brots del Sitges 2012 són l'inici del final del món... Quina paradoxa! Fins la setmana que ve, incrèduls!